Index Vakbarát Hírportál

Alkut kötnének a fogoly EBESZ-megfigyelőkről

2014. április 27., vasárnap 13:30

Emberei szabadon engedését követeli cserébe a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett nemzetközi katonai megfigyelőkért Szlovjanszk önjelölt szakadár polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov, írja az MTI. Vasárnap találkozik azokkal a közvetítőkkel, akiket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldött a térségbe.

Vjacseszlav Ponomarjov kijelentette: alapvető feltételük, hogy engedjék szabadon a kijevi hatóságok által őrizetbe vett szakadár társaikat. A nemzetközi megfigyelőket a helyzet foglyainak nevezte, de azt mondta, szerinte minden rendben lesz, és meg tudnak egyezni a közvetítőkkel.

Vasárnap délután a Moszkva-barát szeparatisták meg is mutatták a foglyokat külföldi újságíróknak, ők pedig az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint a Twitteren azt írták, hogy a megfigyelők jól vannak, nem sérültek meg a fogságban

A szakadár polgámester azt is elmondta, hogy emberei szombat éjjel elfogták az Ukrán Biztonsági Szolgálat három tisztjét, akik szerintük Horlivka város közelében készültek műveletre az oroszbarát erők ellen. A három tiszt szerintük egy hétfős csoport tagjaként azért érkezett, hogy foglyul ejtse a horlivkai önkormányzat épületét elfoglaló szakadár csoport vezetőit. Hadifoglyoknak tekintik őket.

Rovatok