Index Vakbarát Hírportál

Maláj gép: lejátszották a hozzátartozóknak az utolsó hangfelvételt

2014. április 29., kedd 11:46 | aznap frissítve

Vége a maláj gép utáni légi keresésnek, a víz alatt folytatják. Nyilvánosságra került a gép útvonala.

A malajziai kormány tájékoztatót szervezett az eltűnt maláj gépen utazók hozzátartozóinak, ezen lejátszották azt a hangfelvételt is, ami a repülő és a Ho Si Minh-i légiirányítás közt zajlott. Az utolsó ismert beszélgetésen a légiirányítás és a gép személyzete a szokványosnak tűnő bejelentkezés mellett jó éjszakát kíván egymásnak. 

A tájékoztatón az eltűnt gép repülési útvonalat is nyilvánosságra hozták. Ezek szerint a repülőgép még a malajziai Pinangnál Kelet felé fordult ahelyett, miközben úticélja, Peking Észak felé volt. A maláj hatóságok szerint pedig a gép hét órányi repülés után, az Indiai-óceán felett fogyott ki az üzemanyagból.

Az MH370-es járat március 8-án tűnt el, Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. A hozzátartozók másfél hónapja kérik, hogy megtudhassák a repülőút részleteit.  Malajziai miniszterelnöke múlt héten jelentette be, hogy nyilvánosságra hozzák a Malaysia Airlines Boeing 777-esének eltűnéséről készített előzetes jelentést. A jelentést már megküldték az ENSZ légügyi szervezetének, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek is.

A nemzetközi légi keresésnek vége

Nyomát sem találták az eltűnt maláj repülőgépnek az elmúlt hetekben, ezért leállítják a gép összehangolt, nemzetközi légi keresését – írja a CNN. Több, mint egy hónapja tűnt el a Pekingbe tartó maláj gép 239 emberrel a fedélzetén. Több, mint féltucat ország csatlakozott a gép kereséshez, többek közt Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok is, de már nem hiszik, hogy akárcsak roncsokat is találjanak az óceán felszínén.

A keresés főként a víz alatt folyik tovább, magánvállalatok is beszállnak a kutatásba. Nagyjából 56 millió dollárért (12,5 milliárd forintért) az óceán fenekének 155 000 négyzetkilométerét kutatják át a roncsok után akár nyolc hónapon át. Több hajó is marad a környéken és begyűjti az esetlegesen előkerülő roncsdarabokat.

Rovatok