Index Vakbarát Hírportál

Nyithatnak a fűboltok Uruguay-ban

2014. május 7., szerda 13:48

José Mujica uruguayi elnök aláírta azt a törvényt, amely legalizálja a marihuána fogyasztását és előállítását a latin-amerikai országban. A törvényt már decemberben megszavazta a törvényhozás, de csak az elnök aláírása után lép életbe.

Egy gramm 220 forint lesz

A törvény értelmében a termesztést és a kereskedelmet teljes egészében az állam veszi a kezébe. A törvény szerint a felnőtt uruguayiak havonta 40 grammnyi marihuánát legálisan vásárolhatnak a kijelölt gyógyszertárakban.

A kábítószert hatósági áron értékesítik majd. Julio Calzada, a Nemzeti Kábítószerhatóság elnöke azt mondta, egy grammot várhatóan 1 dollárért (kb. 220 forintért) értékesítenek majd. Füvet nem vehetnek fiatalkorúak, és reklámozni is tilos lesz a kábítószert. Emellett otthon saját célra mindenki legfeljebb hat kendertövet ültethet. A törvény lehetővé teszi marihuánaklubok alapítását is, amelyek 99 kendertövet tarthatnak.

A fogyasztók decembertől (a kannabisznak addig be kell érnie) gyógyszertárban vásárolhatják meg a maximális adagot, de csak úgy, ha előre regisztráltatják magukat az országos kábítószerügyi hivatalnál.

Mujicát Nobelre jelölték érte

Uruguay a világ első országaként tavaly decemberben legalizálta a teljes marihuána-előállítási és értékesítési láncot. A törvény miatt Nobel-békedíjra jelölték a 78 éves José Mujica elnököt - egykori marxista gerillát -, aki szerény életvitele és filozofikus beállítottsága miatt a nemzetközi baloldal kedvence. Mujicát úgy ismerik, mint a világ legszegényebb elnökét, egyszerűen él, havi 12 ezer dolláros elnöki fizetésének 87 százalékát jótékony célra, például szociális lakások építésére ajánlja fel.

A törvény fő célja az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítása. A marihuána legnagyobb része Paraguayból érkezik az országba. Uruguayban viszonylag alacsony a bűnözési ráta, de az elítéltek egyharmada kábítószerrel való visszaélés miatt került rácsok mögé.

Uruguay az 1973-1985 közötti katonai diktatúra után Latin-Amerika legliberálisabb országa lett, ahol engedélyezték a melegházasságot és az abortuszt is.

Rovatok