Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a lemondatott thai miniszterelnök ellen

2014. május 8., csütörtök 13:05

Vádat emeltek csütörtökön az előző nap lemondatott thaiföldi miniszterelnök ellen amiatt, hogy a rizstermesztők sokat vitatott segélyezési programját felügyelve a gyanú szerint gondatlanul végezte hivatali teendőit – írja az MTI.

A nemzeti antikorrupciós bizottság vezetője közölte csütörtökön, hogy a testület egyhangúlag úgy határozott, a Jinglak Sinavatra elleni bizonyítékok elegendő alapot szolgáltatnak a vádemeléshez. A segélyezési program volt a Jinglak-kormány politikájának zászlóshajója, amely a gazdálkodók millióinak sorsát javította.

Az ügy most a szenátus elé kerül, elmarasztaló ítélet esetén Sinavatrát öt évre eltilthatják a politizálástól.

Előző nap egy másik igazságügyi testület, az alkotmánybíróság már lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra kormányfőt és kabinetjének több tagját hatalommal való visszaélés vádjával. A kormányzat hívei ugyanakkor felhánytorgatják, hogy az igazságügyi szerveket a bangkoki „hagyományos elit” uralja, amely az ellenzéket pártolja.

Szerda éjjel több kézigránát-támadás is volt Thaiföldön: a legnagyobb bank központi épületében és egy tudományos kutatóintézetben is hasonló károk keletkeztek, csütörtökön pedig a thaiföldi alkotmánybíróság egyik tagjának otthonára is gránátot dobtak. A rendőrök elmondása alapján senkinek sem esett baja, a tettesek legfőbb célja az lehetett, hogy tovább erősítsék a politikai viszályt az országban.

Rovatok