Index Vakbarát Hírportál

Már megint rengeteg ember fulladt a tengerbe

2014. május 11., vasárnap 18:31

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia partjainál, hatvan kilométernyire Tripolitól - írja az MTI. Ötvenegy embert sikerült megmenteni, legalább negyvenen - de lehet, hogy nyolcvanöten - viszont a vízbe fulladtak.

Ahogy azt egy tavalyi cikkben részletesen kielemeztük, a Földközi tengeren menetrendszerűek az ehhez hasonló katasztrófák. A Szaharán túlról érkező menekültek ezer dollárt fizetnek ki az embercsempészeknek, akik felszuszakolják őket lélekvesztőikre, melyeket túlterhelve indítanak útnak az európai partok felé. Az algériai, tunéziai, vagy mint a mostani esetben a líbiai parti őrség sem a megfelelő felszeléssel, sem a megfelelő elszántsággal nem rendelkezik ahhoz, hogy észlelje és visszafordítsa a hajókat.

Az érintett országok évek óta kérik az EU segítségét az egyre nagyobb volumenű tengeri csempészet kezeléséhez. Márciusban az olasz haditengerészet négy napon belül több mint négyezer menekültet mentett meg a biztos haláltól Szicíliától délre, de tavaly Lampedusa környékén egyetlen baleset során nem kevesebb, mint 300 ember fulladt a tengerbe. 

Rovatok