Index Vakbarát Hírportál

Kémrepülővel szállnak be az amerikaiak az iskoláslányok utáni kutatásba

2014. május 13., kedd 07:28

Egy amerikai felderítő repülőgép is részt vesz a Boko Haram nigériai iszlamistái által elrabolt diáklányok felkutatásában – mondta el egy névtelenül nyilatkozó washingtoni kormányzati tisztviselő a BBC-nek. Az nem ismert, hogy milyen típusú gépet vetnek be, de valószínű, hogy a terroristák kommunikációját fogják figyelni. A kémrepülőn kívül az USA saját műholdas felvételeit is a keresőalakulatok rendelkezésére bocsátja, de már Nigériában van egy 30 fős amerikai szakértői csapat is. 

A Boko Haram ámokfutását az Indexen is végigkövethette, az egész történet április 14-én kezdődött, amikor a terrorszervezet 276 – főképp keresztény - növendéket rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibok észak-nigériai városban. Közülük 223 azóta is a fogságukban van, és nem igazán tudják, hogy hol.

Hétfőn Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetője egy 17 perces videonyilatkozatban kijelentette:

esküszöm a mindenható Istenre, hogy nem látják viszont őket mindaddig, amíg el nem engedik elfogott embereinket

A lagosi kormány először visszautasította az ajánlatot, majd közölte, hogy mégis elgondolkodik a dolgon. Közben a videofelvételen látható növények és épületek alapján próbálják lokalizálni az iszlamisták táborát. A lányok szabadon bocsátásáért világméretű szolidaritási akció indult, de nem túl esélyes, hogy majd Jessica Biel Instagramra posztolt fotójára fog meglágyulni a terroristák szíve.

Rovatok