Index Vakbarát Hírportál

Vízágyús harc lett a bányatragédiából

2014. május 14., szerda 15:42

Tovább nőtt a keddi bányarobbanás áldozatainak száma Törökországban. A tragédiának eddig 245 halálos áldozata, és nyolcvan sebesültje van, de száz bányászt továbbra is keresnek – írta a BBC.

A robbanás az Isztambultól 500 kilométerre délkeletre fekvő Soma város szénbányájában a keddi műszakváltáskor történt – ezért is voltak bizonytalanok a kezdeti adatok arról, mennyi bányász lehetett a föld alatt a tragédia idején.

Két kilométer mélyen

A kormányfő ellátogatott Somába. Recep Tayyip Erdogan kijelentette, hogy ez a tragédia lehet Törökország történetének eddigi legsúlyosabb bányabalesete. 1992-ben 263 ember vesztette eletét egy gázrobbanásban, Zonguldak tartomány egyik bányájában.

A mélyben rekedt bányászok hozzátartozói a bánya előtt gyűltek össze, remélve, hogy még életben lehetnek a járatokban – kétezer méteres mélységben, négy kilométerre a bejárattól – maradt bányászok. Az ő életüket nem csak a tűz és a beomlás, de szénmonoxid-mérgezés veszélye is fenyegeti.

Éppen ezért a mentőmunkálatok során oxigént juttatnak be a járatokba.

A robbanást a gyanú szerint egy transzformátor meghibásodása okozhatta. Emiatt a járatokban áram sincs, így a mentéshez – amelyben négyszáz ember vesz részt – a lifteket sem lehet használni. Eddig 450 embert sikerült kimenteni.

Taksim után Soma

A tragédia ismét kormányellenes tiltakozásokat váltott ki. Tavaly az isztambuli Taksim tér melletti Gezi park beépítésének terve lobbantotta lángra a súlyos tiltakozásokat, így nem váratlan, hogy a mostani baleset is kormányellenes tüntetésekbe torkollt.

Ankarában nyolcszáz tüntetőt oszlattak szét vízágyúk és könnygáz bevetésével. A tiltakozók a főváros egyik egyetemétől az energetikai minisztériumig akartak vonulni. A BBC jelentése szerint összecsapások voltak Isztambulban is, ahol többszáz tüntető vonult a bányát üzemeltető cég, a Soma Holding épülete elé, és néhányan azt írták az épület falára, hogy "gyilkosok".

A BBC arról számolt be, hogy délutánra a somai tüntetők sem maradtak békések: a tüntetők "gyilkosnak" és "tolvajnak" nevezték az elnököt, és lemondásra szólították fel, illetve megrugdosták a kocsiját.

Rovatok