Index Vakbarát Hírportál

Figyelmen kívül hagyták az aggasztó jeleket a török bányában

2014. május 19., hétfő 18:47

A somai szénbányában már napokkal a 301 halálos áldozatot követelő baleset előtt magas volt a mérgező gázok szintje, az üzemeltető vállalat ennek ellenére nem tett semmilyen óvintézkedést, írja török lapok hírei alapján az MTI. A lapok arról írtak, hogy a bányát működtető vállalat nem tulajdonított jelentőséget az érzékelők által mért adatoknak, és fel sem jegyezte azokat.

Bekir Sahiner főügyész szombaton azt mondta, hogy egy előzetes vizsgálat szerint a szén napokkal a katasztrófa előtt parázslani kezdett, aminek nyomán mérges gázok szabadultak el.

Az ügyészség hétfőn közölte, hogy a történtekkel összefüggésben öt ember ellen gondatlanságból okozott emberölés miatt indítottak eljárást. A Dogan török hírügynökség úgy tudja, hogy a bányatársaság vezető beosztású alkalmazottairól van szó, és köztük van a vezérigazgató is. A nyomozás során vasárnap 25 embert vettek őrizetbe, de többségüket már szabadon engedték.

Erdogan: Az ellenzék csak hasznot akar húzni a tragédiából

Hétfőn közel kétezer egyetemista vonult utcára Ankarában, hogy megemlékezzen atörökfüggetlenségi háború kitörésének 95. évfordulójáról. A felvonulók közül többen védősisakot viseltek, és a kormány lemondását követelték.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök hétfőn megvédte a kormánynak a somai katasztrófára adott válaszát, és elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a bányát üzemeltető társaságot politikai szálak fűznék a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP).

"Azt beszélik, hogy a (bányatársaság) főnöke a párt egyik támogatója" – mondta Erdogan. "Most először láttam őt (Somában). Nem ismerem ... Azt hiszik (az ellenzéki politikusok), hogy hasznot húzhatnak az ilyen rágalmakból" – tette hozzá a politikus.

A Sabah újság által idézett egyik török kormányszóvivő szerint az ankarai vezetés még ezen a héten benyújt egy tervezetet a bányák biztonságosabbá tétele érdekében. A lap úgy értesült, hogy Törökország akár a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) a bányászati munkabiztonságról és egészségvédelemről szóló konvencióját is ratifikálhatja.

Az ILO adatai szerint 2012-ben az európai országok közül Törökországban történt a legtöbb munkahelyi baleset. A somai bányaszerencsétlenség nyomán az ország ezen a téren világviszonylatban a második helyre lépett elő.

A török bányatragédiáról itt olvashat részletesen.

Rovatok