Index Vakbarát Hírportál

Megsértődött Gašparovič, mert utódja e-mailben hívta találkozóra

2014. május 21., szerda 14:23

Bár már március 29-én fölényesen győzött Andrej Kiska a szlovák elnökválasztáson, elődje, Ivan Gašparovič még mindig nem találkozott vele. A szlovák sajtó régóta szerette volna megtudni, hogy miért, de csak most derült ki - írja a Parameter.sk. 

Mint az elnök a SITA hírügynökségnek elmondta, nem tetszett neki, hogy utódja április 10-én e-mailben próbálta meg vele felvenni a kapcsolatot.

Nem tudtam, hogy az lenne a szokás, hogy a hivatalban lévő elnököt e-mailben kérik fel egy találkozóra, de szerintem sehol a világon nincs így, még ha később érkezett is levél róla

– mondta Gašparovič. Az elnök szerint egyébként nem bevett gyakorlat a világban, hogy a még hivatalban lévő elnök és utódja találkozzon.

Mely elnökök találkoztak így a választások után? Nem emlékszem, hogy Bush találkozott volna Obamával, vagy Chirac Sarkozyvel, vagy Sarkozy Hollande-val. Ez nem egyfajta kötelezettség, aminek muszáj megtörténnie

 – mondta.

Az államfő azt is sérelmezte, hogy Andrej Kiska a választások után a médián keresztül próbált meg kommunikálni vele arról, mit tehet és mit nem. Gašparovič ennek ellenére a jövőben kész találkozni Kiskával.

Andrej Kiska független jelöltként indult az elnökválasztáson, ellenfele a hivatalban lévő Robert Fico miniszterelnök volt. A második fordulóban a szavazatok 59,39 százalékát szerezte meg annak ellenére, hogy Fico azzal vádolta, hogy kapcsolatban áll a Szcientológia Egyházzal.

Rovatok