Index Vakbarát Hírportál

A thai hadsereg államcsínyt hajtott végre

2014. május 22., csütörtök 12:33

A thaiföldi hadsereg parancsnoka hivatalosan bejelentette: a hadsereg államcsínyt hajtott végre, és átveszi az ország kormányzását – írja a BBC. Prajuth Csan-ocsa a hadiállapot két nappal ezelőtti bejentésénél még igyekezett cáfolni, hogy puccsra készülnének. Akkor még így fogalmazott: „Rendkívüli állapotot hirdettünk ki, ez nem egy államcsíny. A bizonytalan helyzet miatt (léptünk), amelyben (az emberek) egymást ölik nap mint nap”. Azt is hozzátette, hogy pánikra nincs ok, mivel ez nem egy puccs.

A főparancsnok a tévében jelentette be a fordulatot, azt ígérte, hogy helyreállítják a rendet, és politikai reformokat hajtanak végre, minden szembenálló csoporttal egyeztetve. Az is elhangzott, hogy a hadsereg hamarosan csapatokat és járműveket küld, hogy kimenekítse a tüntetőket a korábban elfoglalt épületekből.

Az alkotmánybíróság a minap hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kabinetjének számos tagját, ez azonban nem csillapította a politikai ellentéteket. Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolta Sinavatrát, hogy 2006-ban megbuktatott bátyjának, Thakszin Sinavatrának a bábja, és az ő korrupciós politikáját folytatja.

A hadsereg 11 sikeres államcsínyt hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. A fegyveres erők 2006-ban döntötték meg Thakszin Sinavatra akkori kormányfő uralmát, de eddig úgy tűnt, hogy ezúttal távol maradnak a kialakult belpolitikai válságtól.

Rovatok