Index Vakbarát Hírportál

Tíz évig tartottak fogva egy nőt

2014. május 22., csütörtök 07:22

Az Egyesült Államokban váratlanul előkerült egy fiatal nő, akit tíz évvel ezelőtt elrabolt, fogságban tartott, szexuálisan kihasznált, majd házasságra kényszerített egy férfi, akitől a lánynak egy gyermeke is született. A most 25 éves nőt 2004-ben, 15 éves korában rabolta el a ma 41 éves Isidro García a kaliforniai Santa Anában. A férfit őrizetbe vették – írja az MTI.

García a lánynak új nevet adott, bezárta házának garázsába, fizikai és érzelmi kényszert alkalmazva megakadályozta szökését, 2007-ben pedig házasságra kényszerítette. A nő 2012-ben egy gyermeket is szült tőle. 

A BBC szerint García arról próbálta meggyőzni a nőt, hogy a családja már nem is keresi, illetve hogy deportálnák őket, ha visszamenne hozzájuk. A nő rendszeres fizikai és mentális bántalmazásnak volt kitéve, ami miatt egy idő után már nem is látott kiutat helyzetéből. García és a nő ez idő alatt többször is elköltözött, éjszakai takarítóként közösen vállaltak munkát.

A férfi letartóztatását bejelentő sajtótájékoztatón a rendőrség részéről Anthony Bertagna tizedes úgy fogalmazott: García szabályosan „átmosta a nő agyát”. A nő akkor ismerte fel saját helyzetének tarthatatlanságát, amikor a Facebookon felvette a kapcsolatot a nővérével. Ekkor ébredt rá, hogy az anyja eltűnése óta folyamatosan keresi, ezután fordult a rendőrséghez.

A pár legutóbb a Los Angeles-i Bell Gardensben élt. A szomszédok ledöbbentek a hírek hallatán, boldog párnak látták Garcíáékat, akik imádták a gyereküket, és néha még partit is rendeztek a házukban.

Éppen egy évvel ezelőtt hasonló eset rázta meg az amerikai közvéleményt. Akkor a rendőrség szabadított ki Clevelandben három fiatal nőt, akiket egy évtizeddel korábban egy férfi elrabolt, majd bezárva tartott és szexuálisan kihasznált. Az egyik áldozatnak végül sikerült megszöknie és riadóztatnia a rendőrséget. Az 53 éves emberrablót több mint ezeréves börtönbüntetésre ítélték, de egy hónap elteltével felakasztotta magát a cellájában.

Rovatok