Index Vakbarát Hírportál

Videó egy Boko Haram-támadás túlélőjével

2014. május 22., csütörtök 13:08

Washingtonban újságíróknak nyilatkozott Deborah Peter, az egyetlen lány, aki túlélte a Boko Haram iszlamista szervezet egyik korábbi, 2011-es támadását. A lány a videóban elmeséli, hogy a támadók a zuhany alól rángatták ki apját, aki lelkész volt, és arra kérték, hogy tagadja meg a hitét. Miután a férfi erre nem volt hajlandó, háromszor is mellkason lőtték, amibe azonnal belehalt. A támadók ezután a lány bátyját, Calebet is megölték: háromszor lőttek rá, utolsó alkalommal a szájába.

A lány sokkos állapotba került, ezért nem is igazán emlékszik arra, ami ezután történt, de a fegyveresek végül elhagyták a házukat, ő maga pedig sértetlenül megúszta a támadást. Deborah mindezekről az amerikai Kongresszus külügyi bizottsága előtt beszélt, a teljes nyilatkozata itt olvasható.

A Boko Haram idén április 14-én 276 diáklányt rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibok városban, ahol jelentős keresztény közösség él. Közülük 223-an azóta is a fogságukban vannak. A szervezet vezetője nemrégiben közzétett videóüzenetében közölte: rabszolgaként fogják kezelni, eladják és házasságra kényszerítik a diáklányokat. Később egy másik videóüzenetben arról beszélt, elengedné az elrabolt iskolás lányokat, ha a hatóságok szabadlábra helyeznék börtönbe zárt tagjait.

Nigériában többen bírálták a kormány kezdeti tétlenségét a diáklányok elrablásával kapcsolatban. Az Egyesült Államok szerint az afrikai ország vezetése nem tette meg a szükséges lépéseket az iszlamista szervezet elleni küzdelemben.

Rovatok