Index Vakbarát Hírportál

Moszkva nélkül tárgyal a G7

2014. június 4., szerda 13:33

Szocsiban kellett volna találkozniuk a nyolcaknak, ehelyett Brüsszelben tárgyalnak heten a szerdán indult kétnapos találkozón a világ legfejlettebb államait tömörítő G7 tagjai.

Először fordul elő 1997 óta, hogy Oroszország – amely politikai gesztusként vált az informális klub tagjává – nem lehet jelen a megbeszéléseken. Moszkva azután vált nemkívánatossá a G8-ban, hogy március 17-én az egy nappal korábbi – Ukrajna szerint illegitim – népszavazásra hivatkozva annektálta az addig Ukrajnához tartozó Krímet. A G8 hét tagja – kanadai kezdeményezésre – március 24-én döntött arról, hogy Oroszországgal nem tartanak közös fórumot addig, amíg nem változtat Ukrajnával szembeni politikáján.

Nem tárgyalnak, persze mégis

Korábban nem volt példa rá, hogy az Oroszország mellett Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Olaszországot, Németországot, Kanadát és Japánt tömörítő klub bármely tagját kizárták volna, vagy akár csak, mint most, ideiglenesen felfüggesztették volna egy ország részvételét a csoportban. Emiatt nem került sor a Szocsiba tervezett találkozóra, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök lett volna a házigazda.

Bár a hét állam vezetője Moszkva nélkül tárgyal Brüsszelben az ukrajnai helyzetről és az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokról, valójában nem szakadt meg a párbeszéd a Kremllel: Putyin csütörtökön kétoldalú megbeszéléseken már találkozik is francia kollégájával, majd a brit és a német kormányfőkkel és nem kizárt, hogy Barack Obamával is. Az orosz elnök ugyanis hivatalos a normandiai partraszállás 70. évfordulójára. Francois Hollande korábban kijelentette, hogy vannak ugyan viták Moszkvával, ám nem szabad megfeledkezni arról az áldozatról, amellyel a Szovjetunió kivette a részét a II. világháborúban aratott győzelemből.

Obama Varsóból indult

A NATO-pénz Ukrajnának

Hosszútávú program kidolgozását ígérte az ukrán hadsereg modernizálására Anders Fogh Rasmussen. A NATO főtitkára részleteket nem közölt, de elmondta, hogy a tagországok külön is nyújtanak Ukrajnának támogatást ebből a célból. A NATO-tagországok 28 külügyminiszterének brüsszeli találkozójával egy időben tárgyalt az ukrán védelmi miniszter amerikai kollégájával a két ország fegyveres erői közötti együttműködésről. Chuck Hagel jelezte, hogy az Egyesült Államok támogatást fog nyújtani az ukrán hadsereg modernizálásához.

Az amerikai elnök európai körútját Lengyelországban kezdte, ahol a krími helyzetre utalva kijelentette: ha Oroszország betartja a nemzetközi jogot, akkor a NATO-nak célszerű vele felújítania a most befagyasztott együttműködést.Ugyanakkor egyértelműen elítélte az orosz agressziót.

Hogy Brüsszelben is az orosz kapcsolat, illetve az ukrán válság a legfőbb téma, azt Obama egyértelművé tette. Az amerikai elnök közölte, hogy a találkozónak világosan jeleznie kell, hogy a nemzetközi közösség kiáll a május 25-én megválasztott ukrán elnök, Petro Porosenko mellett.

Obama tárgyalt is a lengyel fővárosban a milliárdos politikussal, akinek megválasztását Ukrajna bölcs döntésének nevezte az amerikai elnök.

Moszkva mindeddig visszautasítja a vádat, amely szerint köze lenne a kelet-ukrajnai szeparatistákhoz. Ukrajna és a Nyugat szerint azonban enélkül aligha lettek volna képesek az elszakadással fenyegetőző szakadárok hatékony ellenállásra az ukrán erőkkel szemben Donyeck és Luganszk megyében.

A brit külügyminisztérium ezt szerdai közleményében is hangsúlyozta. London arra szólította fel az orosz felet, hogy vesse latba befolyását a térségben és működjön közre a stabilizáció megteremtésében.

A nyilatkozat ellenére a David Cameron brit miniszterelnök megerősítette, hogy találkozik Franciaországban Putyinnal. A Reuters felhívta a figyelmet, hogy ez lesz az első találkozó azóta, hogy Károly herceg kanadai útján Hitlerhez hasonlította Putyint.

Angela Merkel is megalapozta a csütörtökön várható kétoldalú megbeszélését az orosz elnökkel, kijelentve, hogy Németország kész támogatni az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat, ha erre szükség lesz, amennyiben Moszkva nem vet véget a megszállásnak és nem vonja vissza fegyvereit az ukrán-orosz határról.

Rovatok