Index Vakbarát Hírportál

Újságíróból lett miniszterelnök Dél-Koreában

2014. június 10., kedd 09:02

Volt újságírót nevezett ki kormányfőnek kedden Dél-Koreában Pak Gun Hje államfő, első lépéseként annak, hogy a több száz ember életét követelő áprilisi kompkatasztrófát követően helyreállítsa a bizalmat a kormány iránt.

A miniszterelnöknek kinevezett Mun Csang Kuk korábban a konzervatív Dzsungang Ilbo című újságnál – a három legnagyobb napilap egyikénél – dolgozott. Az államfőnek az a meggyőződése, hogy Mun a megfelelő személy a szükséges reformok, köztük a közigazgatás átalakításának előmozdítására – idézte az államfő szóvivőjét az MTI. A kinevezés azt követően lép hatályba, hogy azt a parlament is jóváhagyta.

Csung Hong Von kormányfő április 27-én mondott le a tíz nappal korábbi kompkatasztrófa során elkövetett kormányzati mulasztások és hibák miatt. A balesetben több mint 300-an haltak meg vagy tűntek el, főként diákok és tanárok. Az azonosított áldozatok hivatalos száma 193, a túlélők mindössze 174-en vannak. A hatóságok a 6825 tonnás komp irányításáért felelős mind a 15 tengerészt letartóztatták.

Rovatok