Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy ukrán katonai szállítógépet

2014. június 14., szombat 08:27 | aznap frissítve

Szombat hajnalban lelőtték az ukrán hadsereg egyik csapatszállító gépét Kelet-Ukrajnában, a légierőnek ezzel már csak 49 csapatszállítója van. Prosenko elnök büntetéssel fenyegeti a felkelőket, Merkel és Hollande felhívták Putyint. A NATO közben műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra, amik bizonyítják, hogy Oroszország fegyverrel segíti a kelet-ukrajnai szeparatistákat.

Lelőttek egy IL-76 típusú ukrán katonai szállítórepülőgépet szombatra virradóan a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében, 49 emberrel a fedélzetén – írja az MTI. Az ukrán védelmi minisztérium szerint mindenki meghalt, aki a gépen utazott. Ez a legtöbb áldozatot követelő incidens, mióta a harcok folynak Ukrajnában.

Az utánpótlást, katonai eszközöket és katonákat szállító gép éppen a luhanszki repülőtér felé közeledett. 

Prosenko szerint lesz következmény, vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdettek

„Büntetés vár mindazokra, akik részt vettek ebben a cinikus terrorakcióban” – mondta szombat délután Petro Prosenko ukrán államfő. Összehívja a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot, hogy megvitassák a további lépéseket. Addig is, vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdettek. Egy ukrán katonai szóvivő szerint negyven ejtőernyős és kilencfős személyzet utazott a gépen, őket már hivatalosan is halottnak gondolják az ukrán hatóságok.

Francois Hollande francia és Angela Merkel német vezető is beszélt a gép lelövése óta Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mindketten súlyos aggodalmuknak adtak hangot a folytatódó ukrajnai harcok miatt, és mindketten külön kitértek az ukrán hadsereg katonai gépének lelövésére. Az amerikai védelmi minisztérium a szintén elítélte a támadást, és arra szólította fel az ukrán hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az ország biztonságáért.

A felkelők szerint most ők ellenőrzik a repülőteret

Szombat délután a felkelők által kikiáltott luhanszki népköztársaság szóvivője azt mondta, hogy teljesen lezárták a luhanszki repülőteret, ahová a gép tartott. Az AFP tudósítója szerint azt a helyet is felkelők ellenőrzik, ahová a repülőgép lezuhant. Mintegy két tucat oroszbarát felkelőt látott a romok és a hamuk között, akik a gépben hagyott felszerelést szedték össze. Ezen a felvételen is ők látszanak.

A szeparatisták szóvivője szerint egy légvédelmi rakéta találta el a gépet.  Egy térfigyelő kamera felvételén látszik, hogy a találat után harminc másodperccel robban fel a repülő. Ezt jelzi az AFP szerint az a vöröses fény, ami beborítja az égboltot.

Lelőtték egy ukrán katonai repülőgépet

„A terroristák orvul nagy kaliberű gépfegyverrel lőttek" - ezt már az ukrán védelmi minisztérium mondja, amely egy szombat reggeli közleményben együttérzését fejezte ki a halottak családjainak. A szeparatisták Zenit típusú rakétákat is használtak.  

Az ukrán hadsereg éppen az előző nap foglalta vissza Mariupol várost az oroszbarát szakadár lázadóktól. Luhanszkban és környékén - csakúgy, mint Donyeckben - hetek óta tart az ukrán hadsereg "terrorellenes hadművelete" az ottani oroszbarát szeparatisták ellen, akik kikiáltották a "luhanszki népköztársaságot".

A Wikipédiában lévő adatok alapján az ukrán hadseregnek ebből a típusból még 19, összesen 49 csapatszállítója maradt.

A NATO szerint Oroszország katonai eszközöket küld az oroszbarát felkelőknek

Közben a NATO szombaton műholdas felvételeket tett közzé, amik megerősítik azt a gyanút, hogy Oroszország katonai eszközökkel látja el a felkelőket. A felvételek néhány napja készültek. A határ orosz oldalán láthatók rajtuk azok a harckocsik, amiket később már Ukrajnán belül, a kelet-ukrajnai szeparatisták által őrzött területen láttak. A felkelők azt mondják, hogy a harckocsik nem Oroszországból vannak, hanem az ukrán hadseregtől rabolták el őket. Ennek viszont ellentmond, hogy a festésük egyáltalán nem olyan, mint amit az ukrán haderő használ.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár még pénteken felszólította Oroszországot, hogy vonják ki a haderejüket az ukrán határ közeléből.

Utoljára májusban történt hasonlóan véres hadiesemény Ukrajnában  

Akkor Odesszában  32 ember égett benn a Molotov-koktélokkal felgyújtott szakszervezetek házában, és 10-en elestek a városban zajló harcokban. A hivatalos ukrán vizsgálatok szerint az épületben bennégett embereknek kloroformmérgezés okozta a halálát. 

Rovatok