Index Vakbarát Hírportál

Kerry: Amerikai légicsapás jöhet Irakban

2014. június 16., hétfő 17:23

Az Egyesült Államok lehetséges válaszlépésnek tartja, hogy légicsapásokat mérjen az iraki iszlamista lázadókra, akik nemcsak a Közel-Kelet békéjét veszélyeztetik, hanem Amerikának és Európának is kárt akarnak okozni – idézte John Kerry amerikai külügyminisztert az MTI.

A légicsapások mérése

nem a válasz egésze, de a fontos opciók egyike lehet

– fogalmazott Kerry a Yahoo! News hírportálnak adott interjúban. Kiemelte ugyanakkor, hogy Barack Obama elnök részletekbe menően megvizsgál minden lehetséges lépést, amely megállíthatná az Irak létezésére veszélyt jelentő iszlamistákat. Az iszlamista lázadók előrenyomulását elemző cikkünkben mi is felvetettük a légicsapásokat, mint az Egyesült Államok lehetséges reakcióinak egyikét.

Kerry megerősítette, hogy az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű radikális csoport megállítása érdekében Washington kész párbeszédet kezdeni Iránnal is. Erre vonatkozóan azt mondta, nem zár ki „semmit sem, ami konstruktív” lenne az iraki válság enyhítését illetően.

Az ILIÁ – amely szunnita kalifátust akar létrehozni a Közel-Keleten – az utóbbi napokban több iraki várost is ellenőrzése alá vont, és az interneten a csoport által publikált felvételek szerint tömegesen végzett ki iraki katonákat. Kerry a hétfői interjúban úgy fogalmazott, hogy az ilyen mészárlásokat meg kell állítani.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal burkoltan bírálta Núri al-Máliki iraki kormányfőt is, miután azt mondta, hogy a bagdadi kabinetnek nyitnia kell más vallási csoportok felé is. Sokan azzal vádolják ugyanis a Máliki vezette síita kormányt, hogy szunnitaellenes politikája vezetett a mostani feszültségekhez.

Kerry azt is hangsúlyozta, hogy az ILIÁ nemcsak a Közel-Kelet stabilitását veszélyezteti, hanem Amerikára és Európára nézve is fenyegetést jelent. Mint mondta, a szíriai polgárháborúban is aktív ILIÁ, illetve más ottani fegyveres csoportok soraiban ausztrál, brit, kanadai, francia, német, holland és amerikai állampolgárok is vannak, akik hazatérve ezekben az országokban is támadásokat hajthatnak végre. 

A magyar nagykövetség marad

Magyarország iraki nagykövetségén zavartalanul folyik a munka, a személyzet hazamenekítése nem merült fel – mondta hétfőn az MTI-nek telefonon Szatmári Tibor Bagdadban akkreditált nagykövet. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint több nyugati ország hétfőn megkezdte iraki nagykövetségének kiürítését. Szatmári Tibor szerint csak a nagyobb létszámú követségek személyzetének mérsékléséről lehet szó, az olyan munkatársak költöztetéséről, akik nem létfontosságúak a diplomáciai képviseletek működésében.

A diplomáciai személyzet kimenekítéséről szóló híreket eddig csak az Egyesült Államok és Ausztrália erősítette meg. Washington emellett bejelentette, hogy erősítést küld a nagykövetségének is otthont adó, szigorúan őrzött bagdadi zöld zóna védelmére.

Szatmári Tibornak arról nincsenek adatai, hogy hány magyar állampolgár van jelenleg Bagdadban, számukat legfeljebb maroknyira becsüli. Irak egészét tekintve már több száz főről lehet szó – vállalatok alkalmazottairól –, de ők biztonságos területen, Kurdisztánban dolgoznak, és nem érinti őket az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet villámhadjárata. Szatmári Tibor elsősorban annak tulajdonítja a ILIÁ katonai sikerét, hogy az iraki hadsereg még nem építette fel magát, sérülékeny, a reguláris erők nincsenek hozzászokva a partizánakciókkal operáló, utcai harcokban jártas, jól képzett ILIÁ-harcosok taktikájához.

Rovatok