Index Vakbarát Hírportál

El akarják távolítani a Fehér Házból Obamát

2014. június 23., hétfő 01:26

Emlékeznek arra, amikor Bill Clintont úgy próbálták meg hivatalából elmozdítani, hogy a Monica Lewinsky-botrány miatt 1998-ban az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolták meg az akkori elnököt? A dél-dakotai republikánus konvenció most sokkal kevesebbért utasította az állam egyszem képviselőjét az impeachment megindítására - írja az MTI.

A hétvégi küldöttgyűlésen a helyi konzervatívok a következő ügyek miatt döntöttek úgy, hogy Barack Obama megszegte hivatali esküjét.

A küldöttek 191-176 arányban szavazták meg a határozatot, ami ellen még saját képviselőjük, Kristi Noem is diszkréten felszólalt, mondván, „nem ez a legjobb módja az Obamával szembeni fellépésnek”. Az ódzkodás nem véletlen, hiszen 1998-1999-ben a republikánusoknak képviselőházi- és szenátusi többség birtokában sem sikerült megbuktatni Clintont, most minden ilyen eljárás kudarcra van ítélve, mivel a republikánusok még csak az őszi választásokon készülnek megszerezni a szenátusi többséget. De az impeachment sikeréhez kétharmados szavazatarányra van szükség, ami a rendkívül kiegyenlített viszonyok között nem valószínű, hogy meglesz.

Ami az ügyben a legérdekesebb, az inkább a republikánus tagság radikalizálódása. Az impeachment ugyanis nem revolverezésre való, 1789 óta csak 64 alkalommal kezdeményezett ilyen eljárást különböző szintű szövetségi tisztségviselők ellen – és köztük mindössze két elnök volt, Andrew Johnson és Bill Clinton, és egyik törekvés sem sikerült.

A republikánusok Tea Partynak nevezett radikális szárnya azonban Obamát bűnözőnek tartja, és a politikai józanságot is félrehajítva száll harcba minden lehetséges fronton. Sőt, a harcot azokra a republikánus politikusokra is kiterjesztik, akik leállnak tárgyalni a kormányzattal. Két hete így veszített el egy előválasztást Eric Cantor, a párt képviselőházi frakciójának vezetője (az ún. majority leader) egy tökismeretlen ellenjelölttel szemben.

Rovatok