Index Vakbarát Hírportál

Bár Orbán ellene harcol, mégis nyerhet Juncker

2014. június 24., kedd 01:59

A brit miniszterelnök, David Cameron megnyerte az Európai Tanács elnökének, Herman Van Rompuy-nak a beleegyezését ahhoz, hogy az EU-tagállamok vezetői szavazással döntsenek az Európai Bizottság következő elnökének személyéről, írja az MTI.

A BBC értesülése szerint azonban Cameron közölte Rompuyjel: a végletekig harcolni kíván annak megakadályozására, hogy az Európai Parlament néppárti csúcsjelöltjének tekintett, a brit kormány által azonban túlzottan föderalistának és ezért alkalmatlannak tartott luxemburgi Jean-Claude Juncker kerüljön az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

A hivatalos brit vélemény szerint Juncker megválasztásával az Európai Parlament legnagyobb, néppárti frakciójának akarata érvényesülne, és így a döntés az uniós állam- és kormányfőktől gyakorlatilag átkerülne az EP hatáskörébe. David Cameron hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: 

Tudomásom van arról, hogy számos uniós állam- és kormányfőnek nem tetszik Juncker jelölésének folyamata, és ők sem gondolják, hogy a megfelelő személy az európai reformok irányítására.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Angela Merkel német kancellár sem áll ki Juncker mellett egyértelműen, noha ugyanabba az európai pártcsaládba tartoznak. De más európai néppárti politikusok is hangosan ellenezték a luxemburgit, például

Rovatok