Index Vakbarát Hírportál

Testvére korrupciós ügye miatt lemondásra szólították fel Basescut

2014. június 25., szerda 11:49

Lemondásra szólította fel a bukaresti parlament Traian Basescu román államelnököt a testvérét érintő korrupciós ügy miatt. A kétkamarás törvényhozói testület együttes ülésen fogadta el politikai nyilatkozatát, amely jogi értelemben nem kötelezi az államfőt távozásra, írja az MTI.

A dokumentumot 344 vokssal szavazták meg, tizenhét tartózkodás mellett. Ellenszavazat nem volt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) saját törvényhozói lelkiismeretére bízta álláspontjuk kialakítását, mert Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint egyelőre nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek Basescu bűnösségére vagy felelősségére utalnának.

Mint az már megírtuk, Victor Ponta miniszterelnök is Basescu lemondását követelte azután, hogy Basescu testvéréről olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amik szerint pénzt fogadhatott el egy bűnözőtől azért, hogy közbenjárjon az ügyében.

A rejtett kamerás felvételen Basescu testvére, Mircea Basescu egy ismert alvilági figura, az emberölési kísérlet miatt májusban 8 év 9 hónapra ítélt Sandu Anghel fiával beszélget. Anghel fia azt kérdezi Basescutól, hogy megkapta-e azt a 350 ezer eurót, amelyet azért adott, hogy járjon közbe az államfőnél egy akkor még előzetes letartóztatásban lévő bűnöző enyhébb büntetése érdekében. A felvételen két összeg, a 350 ezer euró és 250 ezer euró is elhangzik, Mircea Basescu viszont azt válaszolja, hogy csak az egyikről volt tudomása.

Az államfő testvére csütörtökön kijelentette, hogy a beszélgetésben elhangzott pénz egy tartozásnak a rendezése, és nem kenőpénzről volt szó, szerinte a félreértés abból adódik, hogy a szavakat kiollózták a beszélgetés egészéből.

Traian Basescu határozottan cáfolta, hogy ő bármit is tett volna Sandu Anghel érdekében, és nem kíván lemondani tisztségéről. Mint mondta, már bocsánatot kért a lakosságtól testvére miatt, de ő nem követett el semmit, és úgy véli hogy nem tehető felelőssé azért, amivel egy másik személyt vádolnak még akkor sem, ha ez éppen a testvére.

Május végén az államfő veje ellen, Basescu nagyobbik lányának férje, Radu Pricop ügyvéd ellen is eljárást indítottak egy másik korrupciós ügyben: állítólag egy telek visszaigénylése lett gyanús. A román sajtó szerint az ügyvéd több személlyel együtt megvásárolta a neves román történelmi Bratianu család egyik telkére vonatkozó utódlási jogot, és ennek alapján 10 millió eurót kaptak a restitúciós hatóságtól. Az újságírók azt állítják, hogy az ügyvéd hamis iratokat használt fel több per megnyerése érdekében.

Rovatok