Index Vakbarát Hírportál

Robotpilótával csapódott az óceánba a maláj gép

2014. június 26., csütörtök 10:18

Warren Truss miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Ausztrália újraizzítja a keresést az eltűnt maláj gép után – írja a BBC. A politikus bemutatta a műholdadatok értékelése után újraszabott keresési övezetet is, ami a kontinensnyi szigettől 1800 kilométerre nyugatra húzódik.

A Malaysia Airlines MH370-es járatát március 8. óta keresik. A gép eredetileg Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, és a mai napig tisztázatlan okokból 180 fokkal megfordult, majd a Malaka-szoroson át az Indiai-óceán felé vette útját. Itt a feltételezések szerint a vízbe csapódott, ennek helyét azonban nem sikerült megállapítani. 

A hatóságok egy 64 oldalas jelentésben értékelték újra a már többször vakvágányra került kutatást, a jelentés azt az új – műholdas adatok elemzése alapján tett – megállapítást is tartalmazza, hogy a gép valószínűleg robotpilótával repült, amikor a tengerbe csapódott.

A víz alatti eszközökkel való keresést egyelőre szüneteltetik, hogy a felszíni hajók tűpontosan fel tudják térképezni a tengerfeneket. A tengeralattjárók vezette új keresést augusztusban indítják, és a tervek szerint egy éven belül befejezik. A művelet valószínűleg nem lesz olcsó – az eltűnt Boeing 777-es utáni keresés már így is a történelem legdrágább kutatóexpedíciójává vált.

Nem akarunk konteókat szőni, de furcsa, hogy a miniszterelnök-helyettes tájékoztatóján nem volt szó arról a múlt heti nyomról, miszerint a repülő kapitányának otthoni szimulátorán olyan fájlokat sikerült rekonstruálni, amelyek 
egy lakatlan sziget rövid leszállópályáján való repülési gyakorlatot rögzítettek.

Rovatok