Index Vakbarát Hírportál

Egy ember, aki nem vált a kompkatasztrófa áldozatává

2014. június 26., csütörtök 06:38

A több mint 300 ember életét követelő április 16-i dél-koreai kompbaleset az ország politikai vezetését is megrázta. 11 nappal a katasztrófát követően Csung Hong Von miniszterelnök bejelentette:

A helyes döntés számomra az, ha vállalom a felelősséget, és lemondok

A kormányfő akkor azt mondta, „az odaveszett emberek családtagjainak sírását” hallja éjszakánként , és nem tud aludni. Pak Gun Hje elnök el is fogadta lemondását, sőt, a kompbalesetre hivatkozva júniusban maga is leváltott hét minisztert.

A tárcavezetők távoztak, de az MTI szerint csütörtök hajnalban a köztársasági elnök úgy döntött: Csung Hong Von mégis marad. Az elnök döntésében az játszott közre, hogy az utódlásra kiszemelt jelöltjei mind diszkreditálták magukat valamivel. Előbb a legfelső bíróság egyik volt tagjáról, An Daj Hi-ről kerültek napvilágra hivatali visszaélés gyanúját felvető ügyek, hétfőn pedig Mun Csang Kuk tett megbocsáthatatlan kijelentéseket: A régebben újságíróként dolgozó jelölt több zavaros történelmi fejtegetés mellett azt találta mondani, hogy Korea Japán általi megszállása „isteni akarat” volt.

A kijelentés azért tette persona non grata-vá Mun-t, mert az ország 1876-tól való fokozatos bekebelezése rengeteg szenvedéssel és megaláztatással járt a koreaiaknak, és 1945-ben hiába ért véget a gyarmati kor, sokan ma sem tudják megemészteni a kényszermunkát, a kényszer-prostitúciót, vagy a nemzeti műkincsvagyon elszállítását.

Rovatok