Index Vakbarát Hírportál

Totális káosz a Közel-Keleten, Szíriában mindenki mindenki ellen harcol

2014. június 30., hétfő 16:52

Mindenki gyilkol mindenkit a közel-keleti káoszban, hétfőn Szíriában a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló csoportok például egymással csaptak össze, egészen pontosan az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ, az angol nyelvű sajtóban ISIS) most más szervezetek harcosaival ütközött meg egy szíriai-iraki határátkelőnél, írja az MTI. A Szíriában az elnök ellen harcoló

rivális felkelőcsoportok belharcaiban már mintegy hétezren vesztették életüket, köztük több száz civil.

Hogy nagyjából rendbe tegyük, ez a felállás most Szíriában:

A londoni székhelyű szír emigráns szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint az ILIÁ és szíriai riválisaik most azért küzdenek egymással, hogy melyikük ellenőrízze az el-Bukamál nevű határvárost. A határ iraki oldalán lévő átkelő, al-Káim már az ILIÁ kezén van. Múlt héten egyébként arról érkeztek hírek, hogy el-Bukamálban egyesült az al-Kaida hivatalos szíriai szárnya, az an-Nuszra Front és az ILIÁ.

Az ILIÁ 2012-ben kapcsolódott be a szíriai polgárháborúba, és ma már ellenőrzése alatt tartja a közel-keleti ország északkeleti területeinek nagy részét. Irakban június 9. óta folytat hadjáratot, elfoglalt számos északi és nyugati várost, illetve határátkelőt. A Szíriában és Irakban is harcoló szélsőséges csoport vasárnap bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott lére, amely Észak-Szíriától egészen Irak Dijála nevű tartományáig terjed. Ezt Iszlám Kalifátusnak nevezték el, bővebben ebben a cikkünkben írtunk róla.

Rovatok