Index Vakbarát Hírportál

Zsarolással vádolják a román oligarchát

2014. július 8., kedd 12:06

Zsarolás miatt bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség Dan Voiculescu ellen, írja a Krónika. A vád szerint az egyik legnagyobb sajtótröszt, az Intact tulajdonosa vállalkozókat zsarolt meg azzal, hogy lejárató sajtókampányt indít cégeik ellen, ha nem hirdetnek nála.

A 600 millió eurós vagyonával Románia egyik leggazdagabb emberének számító médiamogul, és egyben a kormányon lévő Konzervatív Párt alapító elnöke ellen három vállalkozó tett feljelentést, egyikük egy magyar vállalkozó, Pálfi Miklós, a Hargita megyei Borszéken működő ásványvíz-palackozó üzem társtulajdonosa. Pálfi 15-16 millió eurós vagyonával a tehetős romániai magyar vállalkozók közé tartozik.

Az eljárás idejére Voiculescunak megtiltották, hogy elhagyja az országot, elkobozták fegyvereit és naponta kell jelentkeznie a rendőrségen. A Victor Ponta vezette kormányra jelentős befolyást gyakorló politikus ellen nem ez az első eljárás, tavaly szeptemberben pénzmosásért és korrupcióért öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték elsőfokon, jogerős ítélet idén várható.

Ráadásul Voiculescu benne lehet a Traian Basescu államfő lejáratására tett kísérletben is, ugyanis az ügy koronatanúja a napokban azt vallotta, hogy az oligarcha egymillió eurót fizetett egy roma klánvezérnek, hogy befeketítse testvérét, Mirceát, és általa az elnököt. (Az ügyről itt írtunk bővebben.)

Rovatok