Index Vakbarát Hírportál

Páholyból nézték a gázai bombázást

2014. július 15., kedd 15:12

A Szderót izraeli város feletti dombon felállított műanyag székekből, leselejtezett fotelekből és kanapékból nézték többen a Gázai övezet bombázását, számolt be róla több újságíró és fotós is az elmúlt napokban.

„Néhányan popcornos zacskókkal ülnek, miközben mások vízipipáznak és jókedvűen beszélgetnek" – írta le a helyet a New York Times szerint Nikolaj Krak újságíró, aki szerint a dombtető egyfajta háborús mozivá alakult át.

A múlt szerdán a Twitterére az első képeket felrakó Allan Sørensen dán újságíró szerint hasonlóra már korábban is volt példa, a 2008-2009-es gázai invázió idején. Sørensen szerint „egy háborúban ez megtörténik". Mint mondta, akkor is ott volt, amikor palesztinok örömujjongva fogadták az izraeli robbantásokról érkező híreket.

„Nem azért jövök ki, hogy örvendjek az ő bajuknak. Elegem van abból, hogy egész nap otthon ülök.

Minden zárva van, az emberek félnek. Sokan elmentek innen, akik maradtak ki sem mernek mozdulni” – magyarázta az időtöltés sajátos formáját a Reuters tudósítójának egy 57 éves szderóti lakos. Szerinte a gázaiak is rendes emberek, akik éppúgy békét akarnak, mint az izraeliek, „de a terroristákat egyszer és mindenkorra ki kell füstölni Gázából” – mondta.

Nem tartott ki a tűzszünet

Izrael július 8-án kezdett főként légi csapásokból álló hadműveletet a Gázai övezetben a Hamász ellen. Mozgósítottak negyvenezer tartalékost is, de szárazföldi erők csak kommandósakció keretében hatoltak be rövid időre az övezetbe. Az izraeli hadművelet kezdete óta 192 palesztin halt meg gázai egészségügyi források szerint, 1400-an pedig megsebesültek. Nyolcszáznál is több légi csapásban több Hamász-tagot megöltek, de az ENSZ becslései szerint az áldozatok közül négyből hárman civilek voltak.

A Hamász több mint hétszáz rakétát lőtt ki Izrael felé, lakott területen kívül több be is csapódott. A lakott területeket védő Vaskupola rakétavédelmi rendszer 87 százalékos hatékonysággal védte ki a támadásokat. Kilenc izraeli könnyebben megsérült, áldozatok ott nem voltak.

Kedden Izrael elfogadta a közvetítőként fellépő Egyiptom által javasolt tűzszünetet, a Hamász katonai szárnya ellenezte azt, a politikai vezetés viszont délutánra ígért közleményt. Miután folytatódtak a rakétakilövések, Izrael délután újrakezdte a légi csapásokat. Bővebben>>>

Netanjahu ingázik

Az izraeli kormányfő igyekszik egyensúlyozni a kiegyezés és a határozott fellépés között. Benjamin Netanjahu kedd este kijelentette, hogy fokozni kell az izraeli katonai nyomást a Gázában a Hamasszal szemben, ugyanakkor néhány órával később lemondatta a védelmi miniszter helyettesét. A Netanjahu mögött álló Likud színeiben politizáló Danny Danon elbocsátására azután került sor, hogy nyilvánosan kritizálta a kormányt, amiért hajlandó lenne elfogadni az Egyiptom közbenjárásával megfogalmazott tűzszünetet – írta a Reuters.

Danon már korábban is okozott kellemetlenséget a kormánynak: májusban egy John Kerryt kritizáló cikket jelentetett meg. Az amerikai külügyminisztert érintő írás miatt Washingtonban magyarázkodásra kényszerült Izrael nagykövete is, aki – tekintet nélkül arra, hogy milyen pozíciót is tölt be Danon – közölte: a politikus álláspontja nem esik egybe a kormányéval.

Rovatok