Index Vakbarát Hírportál

A Hamász vezetőinek házát bombázta Izrael

2014. július 16., szerda 06:29

A Hamász vezetői, köztük Mahmúd Zahar otthonát bombázta a Gázai övezetben szerdára virradóra Izrael, amely figyelmeztette az iszalmista szervezetet: megfizet azért, hogy nemet mondott az egyiptomi tűzszüneti javaslatra.

Zaharnak a Gázaváros nyugati részében található otthonában senki sem tartózkodott a támadás idején. Szemtanúk szerint a házat két találat érte, a négyemeletes épület összeomlott, és a szomszédos mecsetben, valamint a környező házakban is károk keletkeztek – írja az MTI.

Szintén támadás érte a szervezet egy másik magas rangú tagjának, Basszem Naimnak a Gázaváros nyugati részében álló házát, az övezet északi részén, Dzsabaliában pedig Fathi Hammad volt egészségügyi miniszter és Iszmáil Askar képviselő otthonára lőttek az izraeli vadászrepülők.

Izrael július 8-án kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az Erős Szikla fedőnevű offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között.

Egyiptom hétfőn javaslatot tett a fegyverszünetre, amelyet Izrael elfogadott, a Hamász azonban nem, és folytatta rakétatámadásait. Izrael hat órányi egyoldalú tűzszünet után végül felújította a légicsapásokat, amelyeket Benjámin Netanjahu ígérete szerint fokozni fog.

A konfliktusban eddig csaknem kétszáz palesztin és egy izraeli halt meg. A palesztin áldozatok között gázai források szerint legalább 150 civil volt, közülük 31 gyerek.

Washington, Párizs és az ENSZ is tűzszünetet akar

 Washington az egyiptomi javaslat kudarca ellenére továbbra is eltökélt abban, hogy tűzszünet jöjjön létre a gázai konfliktusban. John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette, készen áll azonnal a térségbe utazni, ha az segítségére lesz az izraeli és a palesztin félnek abban, hogy tűzszünetet kössenek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sürgette a Hamászt, hogy fogadja el az Egyiptom által hétfőn tett tűzszüneti javaslatot. „A főtitkár minden felet arra szólít fel, hogy éljenek ezzel a diplomáciai lehetőséggel” – tolmácsolta a világszervezet vezetőjének véleményét az ENSZ egyik szóvivője New Yorkban. Jelezte, hogy Ban Ki Mun üdvözli és támogatja az egyiptomi kezdeményezést, és rendkívül nyugtalanítónak találja, hogy folytatódtak a harcok a pár órán át tartó egyoldalú izraeli tűzszünet után.

Szintén az egyiptomi javaslat elfogadására szólította fel a feleket Laurent Fabius francia külügyminiszter.

Rovatok