Index Vakbarát Hírportál

Versenyfutás a fekete dobozért

2014. július 18., péntek 23:39

Nem zajlik akadálymenetesen a tragédia körülményeinek feltárása. Az oroszbarát szeparatisták hátráltatják a nemzetközi szakértőket, miközben azt mondták, szabad utat engednek nekik. Kijev és Moszkva egymást okolja, Obama és Merkel egyelőre nem beszélt felelősökről, csak tűzszünetre, és a helyzet békés rendezésére szólítottak föl. Kulcsfontosságú, ki találja meg a fekete dobozt, ha még eddig nem találta meg senki. Ez történt pénteken.

Lássuk, mi történt pénteken:

 Mit rejt a fekete doboz?

A szakértők szerint a repülési adatokat és a személyzet beszélgetését tartalmazó felvételek alapján egyértelműen meg lehet majd állapítani, hogy a Malaysia Airlines MH17 jelű Boeing 777-200ER-tt lelőtték-e, és ha igen, kik. A doboz állítólag sértetlen, a szakadárok egyik vezetője előbb azt mondta, hogy megtalálták, majd egy másik vezetőjük később azt mondta, hogy nincs náluk.

Az orosz Kommerszant FM szerint a fekete doboz már úton is van Moszkva felé. Andrej Purgin, a szakadár állam miniszterelnök-helyettese pedig azt nyilatkozta, hogy a repülés adatait rögzítő eszközöket Moszkvába viszik, mert ott megfelelő szakemberek tudják majd kielemezni az adatokat. Ezektől a megfelelő szakemberektől tart a nemzetközi közvélemény is, mely az orosz politikai érdekeknek megfelelően manipulált jelentés helyett inkább objektív tényfeltárást szeretne. Az orosz külügyminiszter pedig azt mondta, ha feléjük érkezne a fekete doboz, nem vennék át, mert ez nemzetközi egyezményeket sértene.

Több gép repülhet el felettünk

Magyarország kész bármilyen módon segíteni a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos hiteles és független nemzetközi vizsgálatot, írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter holland kollégájának.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. becslése szerint a maláj utasszállító lezuhanása utáni légiforgalmi korlátozások miatt mintegy 5 százalékkal nőhet az átrepülő légi forgalom Magyarország magaslégterében az ukrán légtérzár miatt. A szolgálat közleménye szerint fel vannak készülve a fokozott terhelésre.

Kárpótlás és visszafizetés

A Malaysia Airlinest idén már egy másik súlyos szerencsétlenség is érte: a márciusban 239 utassal a fedélzetén tűnt el az MH370-es járatuk, amit azóta sem találnak. A társaság részvényei zuhannak, komoly esély van rá, hogy a cég csődbe megy az újabb katasztrófa hatására.

A légitársaság levonások nélkül visszafizeti a teljes jegyárat azoknak az utasainak, akik július 25-ig repülnének velük, de a hírek hallatán inkább visszamondanák a foglalásukat. A tragédia áldozatainak legközelebbi hozzátartozói 5000 dollárt, azaz egymillió forintot kapnak gyorssegélyért.

Korai még a szankciók szigorításáról beszélni

A csütörtök délután lelőtt, és 298 utas halálát okozó tragédia mellett nem ment el szó nélkül a nemzetközi diplomácia sem. Péntek délután összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A megbeszélés egyelőre nem hozott különösebb eredményt.

A francia ENSZ- nagykövet mielőbb nemzetközi vizsgálatot vár, és azt is mondta, hogy Merkel, Putyin és Hollande beszélgetése hasznos volt. Merkel korábban sajtótájékoztatót tartott, ahol kérdésre megjegyezte, hogy korai még az Oroszországgal szembeni szakciók szigorításáról beszélni, először "a tényeket kell feltárni".

Elszámoltatást ígért a holland kormányfő

Ukrajna nagykövete keményen kritizálta Oroszországot, és egy kiszivárgott hangfelvétellel érvelt amellett, hogy rakétát az oroszoktól szerezték az ukrán szeparatisták. Az orosz nagykövet arról beszélt, hogy Kijev minden harcinemet bevetett eddig Kelet-Ukrajnában a civilek ellen, és "mindenért az ukrán kormány felel.

Az áldozatok kétharmada holland volt, nem véletlen, hogy Mark Rutte holland kormányfő elszámoltatást ígért: „Minden követ megmozgatunk, és ha egyértelműen kiderül, hogy megtámadták a gépet, akkor személyesen garantálom majd, hogy a felelősöket elszámoltatják" mondta.

Az ausztrál ENSZ-nagykövet pedig arról beszélt, hogy nem elég hozzáférni a géphez, garantálni kell azt is, hogy a szakemberek végezhessék a dolgukat. Jelenleg ez nem megy gördülékenyen. A maláj gép az ukrán-orosz határ közelében zuhant le ukrán területen, amit oroszbarát szeparatisták ellenőriznek. A szakadárok elküldték az EBESZ szakértőit a becsapódás helyszínről, a Kijevből érkezett repülésügyi szakértőket viszont beengedték. Korábban a szeparatisták azt ígérték, hogy az EBESZ-esek is szabad utat kapnak.

Rovatok