Index Vakbarát Hírportál

Nem manipulált a maláj gép fekete doboza

2014. július 23., szerda 19:47 | hét éve frissítve

Nem manipulálták az Ukrajnában lelőtt Boeing-777-es fekete dobozát, jelentette be a katasztrófa vizsgálatát irányító holland biztonsági testület Hágában.

A gép két adatrögzítőjét brit szakértők vizsgálták át. Azt állapították meg, hogy a pilótafülke hangrögzítő berendezése megsérült ugyan, de a tárhelye sértetlen.   

A két fekete dobozt a brit közlekedési minisztérium szerdán kapta meg Farnborough-ban, hogy letöltse azokról az adatokat.

 Az adatokat Nagy-Britannia egy nemzetközi vizsgálócsoportnak küldi további elemzésre.  A munka csütörtökön kezdődik. 

A gép a szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le. Sokáig a fekete dobozok sorsáról sem lehetett tudni, és a nemzetközi szervezetek képviselőit sem engedték a helyszínre.

A fekete dobozt múlt hét pénteken találták meg, amiről egy videó is készült. A hétvégén az ukrán titklosszolgálat  (SBU)  egy olyan lehallgatott telefonbeszélgetés felvételét tette közzé, amelyben  Olekszander Kodakovszkij, az oroszbarát szeparatisták vosztoki önkéntes egységének parancsnoka azt mondja egy katonai beosztottjának, hogy moszkvai barátaikat is érdekli a fekete doboz.

 

A két adatrögzítőt Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott donyecki népköztársaság miniszterelnöke július 22-én adta át a Malaysia Airlines szakértőinek Donyeckben. Ők ezután az MH17-es járat két fekete dobozát a kijevi repülőtéren adták át a holland biztonsági hivatalnak (OVV).

Rovatok