Index Vakbarát Hírportál

A Hamász lőtt, Izrael folytatja a támadást

2014. július 27., vasárnap 11:06

„Miután a Hamász folyamatosan rakétákat lőtt át a gázai civil lakosság védelmére létrehozott humanitárius folyosón, az izraeli hadsereg (IDF) folytatja légi-, tengeri- és földi tevékenységeit a Gázai övezetben” – jelentette be az izraeli hadsereg egy vasárnap reggeli Twitter-üzenetben

Due to Hamas' incessant rocket fire during the humanitarian window, we are renewing our aerial, naval and ground activity in Gaza.

— IDF (@IDFSpokesperson) 2014. július 27.

A Gázai övezetben – helyi idő szerint – szombat reggel 8 órakor tizenkét órás, humanitárius tűzszünet lépett életbe. Izrael ugyan nem fogadta el a nemzetközi javaslatot a teljes tűnszünetre, de egy átmeneti fegyvernyugvásba belementek.

Az izraeli hadsereg szóvivője ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha palesztin részről visszaélnek a tűzszünettel, és azt az izraeli katonák, illetve az izraeli lakosság elleni támadásra használják fel, nem hagyják azt válasz nélkül. Az MTI szerint szombat este óta huszonöt Grád és F-75-ös rakétát lőttek a zsidó állam területére, melyekből ötöt a lakott területeket védő Vaskupola semmisített meg.

A Hamász leszögezte: számukra a tűzszünet csak akkor elfogadható, ha az izraeli csapatok elhagyják Gázát, valamint ha a túszokat szabadon engedik. A szombati átmeneti fegyvernyugvást a gázaiak a készletek feltöltésére, valamint a romok alatt fekvő holttestek kiszabadítására használták fel.

A BBC tudósítása szerint eddig több mint 1000 palesztin és 46 izraeli halt meg a július eleje óta dúló harcokban.

Rovatok