Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Azonnal kössenek tűzszünetet Gázában!

2014. július 28., hétfő 06:45

Az izraelieket és a palesztinokat is a leghatározottabban arra sürgette Ban Kimun ENSZ-főtitkár, hogy 24 órával hosszabbítsák meg a humanitárius tűzszünetet, amelyet vasárnap délelőttig többnyire be is tartottak a gázai konfliktusban szemben álló felek.

A főtitkár hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy mind az izraeliek, mind pedig a palesztinok átmenetileg beszüntessék az erőszakot, amely túl sok emberrel végzett, oly sok életet tett tönkre, és jelentős károkat okozott – áll a Ban Kimun szóvivője által helyi idő szerint vasárnap New Yorkban ismertetett, az MTI által idézett közleményben.

A térségbeli és nemzetközi vezetőkkel együttműködve a főtitkár arra buzdít mindenkit, akik befolyással bírnak a szemben álló felekre, hogy segítsék elő a humanitárius tűzszünet kiterjesztését és annak megvalósulását azzal, hogy közreműködnek betartatásában, miután elfogadták.

A BT is azonnali tűzszünetet sürget

Azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az Izrael és a Hamász közötti konfliktussal kapcsolatban. Az ezzel kapcsolatos nyilatkozatot egy közép-európai idő szerint hétfő reggel hat órára összehívott rendkívüli ülésen fogadták el. A feleket arra szólították fel: a muzulmán böjti hónap végét jelző háromnapos böjttörő ünnep, az Íd al-Fitr idejére, valamint az azt követő időszakra tartsák be a fegyvernyugvást.

A BT soros elnökségét ellátó Ruandában kiadott közlemény a BBC szerint „tartós” tűzszünetet sürget, azon egyiptomi kezdeményezés alapján, amely szerint a harcok felfüggesztése után érdemi tárgyalásokat lehetne folytatni Gáza sorsáról, többek között a gázai határok megnyitásáról. A BT ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy Ban Kimun, az ENSZ főtitkára és John Kerry amerikai külügyminiszter tegyen erőfeszítéseket a tűzszünet megteremtésére.

A Gázai övezetben vasárnap délben újultak ki a harcok az izraeli hadsereg és az övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet között, és ezzel összeomlott az ENSZ által javasolt 24 órás humanitárius fegyverszünet.

Korlátozott tűzszünet

Vasárnap délután az övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet szóvivője, Szami Abu Zuhri közölte, a Hamász és a palesztin frakciók megegyeztek, hogy a muzulmán böjti hónap végének közeledtére tekintettel elfogadnak egy 24 órás tűzszünetet.

Vasárnap éjjel az izraeli hadsereg is „korlátozott tűzszünetet” rendelt el: ez azt jelenti, hogy az övezetben állomásozó egységek beszüntetnek minden harci tevékenységet a gázai fegyveresekkel szemben, csak akkor lőnek, ha megtámadják őket, viszont a hadsereg folytatja a támadó alagutak felszámolását a gázai határ mentén.

A július 8-án kiújult harcokban eddig 1031 palesztin és 43 izraeli halt meg. A sebesültek száma palesztin oldalon meghaladja a hatezret.

Rovatok