Index Vakbarát Hírportál

Elértek a szakértők a maláj géphez

2014. július 31., csütörtök 17:03 | aznap frissítve

Először jutottak holland és ausztrál szakemberek a Donyeck felett lelőtt maláj utasszállító hoz. Az ukrán hadsereg állítása szerint beszüntette a harcokat a szeparatisták ellen, hogy a 298 ember életét követelő katasztrófa körülményeit megvizsgálhassa a nemzetközi csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) égisze alatt.

A gép lelövésével vádolt oroszbarát szeparatisták szerint azonban a csoport nem jutott el a helyszínre, mert Kijev valójában nem szüntette be a harcokat. Ugyanakkor az ausztrál külügyminiszter, Julia Bishop twitteres bejegyzésében is megerősítette, hogy a vizsgálat a helyszínen megkezdődött.

Az orosz hírforrások szerint az igazság félúton van: a szakértők eljutottak a roncsokhoz, ám a közelben folyt a lövöldözés. Hogy a megfigyelőket ki lőtte, az a Ria Novosztyi tudósításából nem derült ki.

Orosz szakértők is megjelentek Ukrajnában, hogy megtekintsék a helyszínt. A Roszaviacija munkatársai jelenleg Kijevben vannak.

Eljött a hadiadó

Eközben Kijevben úgy tűnik, a közvetlen politikai bizonytalanság egyelőre elmúlt, miután Arszenyij Jacenyuk bizalmat kapott a parlamenttől, így a korábban távozását váratlanul bejelentő kormányfő a posztján marad.

„Két hír járja be ma a világot: az egyik, hogy Argentína csődöt jelentett, a másik, hogy Ukrajna nem jelentett csődöt és nem is fog” – idézte Jacenyuk szavazás utáni nyilatkozatát a Newsru.ua.

A parlament megszavazta a hadiadót is: eszerint az év végéig a fizetések másfél százalékát veszik el ezen a címen, a forrásokat a kelet-ukrajnai terrorelhárító akció költségeire fogják fordítani. A pénzügyminisztérium számításai szerint az új adó bevezetésével mintegy 2,9 milliárd hrivnya, azaz körülbelül 58 milliárd forint plusz bevételre tesz szert a költségvetés.

A parlament megszavazta a költségvetés módosítását is, amire a gazdaság gyors – fél év alatt GDP-arányosan három százalékos – zsugorodása miatt volt szükség.

Rovatok