Index Vakbarát Hírportál

35 ország, ahová eljuthatott az ebola

2014. július 31., csütörtök 13:50

Ezekbe az országokba mennek közvetlen járatok az ebolával fertőzött országokból:

De szerencsére semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy tényleg eljutott volna a vírus ezekre a helyekre, ha egy gépen észrevennének egy fertőzött utast, mindenkit hetekre karanténba zárnának. A WHO szerint nincs szükség viszont a légi utazás korlátozására vagy határlezárásokra. Részletek ebben az ebolát bemutató cikkünkben.

A térképen 35 ország 39 reptere van rajta, ebből 7 európai országban van: az Egyesült Királyság, Belgium, Németország, Franciaország, Spanyolország és Hollandia szerepel a listán, amin négy közel-keleti és három amerikai város is rajta van.

Szükségállapot két országban

Nem volt még magyar beteg

Magyar állampolgárságú ebolás beteg még sosem volt az ÁNTSZ adatai szerint. Itthon a Szent László kórházba szállítanák az ebolában, vagy más vérzéses lázban szenvedő beteget.

Az ÁNTSZ szerint nagyon-nagyon kicsi az esélye egy európai ebolajárványnak. Az egészségügyi rendszer és a járványügyi hálózat is nagyságrendekkel fejlettebb a kontinensen, mint Afrikában. Egy amerikai orvos is elkapta az ebolát, ő tavaly október óta dolgozott Libériában, Őt monróviában kezelik.

Afrikában eddig mártöbb mint 700-an haltak meg a betegségtől, ami már most az elmúlt negyven év legdurvább járványává tette az ideit.

A vírus szempontjából előnyös, hogy a vírus gyors lefolyású, így a reptérig többnyire nem jutnak el a betegek. A gyors lefolyás káros viszont azért, mert a betegek sokszor a kórházig sem jutnak el. Az Orvosok Határok Nélkül képviselője azt mondta, hogy a betegséget leginkább azok terjesztik, akik nagyon betegek tőle, így jó eséllyel nem képesek utazni.

Közben Libéria után Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el csütörtökön a régióban terjedő Ebola-járvány megfékezése céljából – írja az MTI.

Az intézkedést a nyugat-afrikai ország elnöke jelentette be. Ernest Bai Koroma közölte, hogy karantén alá helyezik a halálos vírus epicentrumait, így a keleti országrész jelentős területeit. A biztonsági erőket arra utasították, hogy gondoskodjanak a rendelkezés végrehajtásáról. Az intézkedések legalább két hónapig lesznek érvényben.

Szerda este a szomszédos Libériában is hasonló lépésekről döntöttek a hatóságok: elrendelték az iskolák bezárását és számos közösség karantén alá helyezését.

A februárban kitört járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint eddig 672 emberrel végzett Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában.

Rovatok