Index Vakbarát Hírportál

Pár óráig úgy tűnt, béke lesz Gázában

2014. augusztus 2., szombat 21:35

Szombat délután még azt írtuk, hogy az izraeli nemzetbiztonsági kabinet úgy döntött, hogy egyoldalúan kivonja a csapatokat a Gáza-övezetből. A  BBC azonban  este kilenc körül már Benjamin Netanhaju bejelentéséről tudósított, miszerint a hadműveletek "Izrael biztonsági igényeinek megfelelően" folytatódnak. Az offenzíva eddigi hivatalos indoka az volt, hogy szeretnének minden egyes határon átvezető titkos alagutat felderíteni és megsemmisíteni. 

Pedig az izraeli hadsereg délután két gázai lakóterületről már ki is vonult, az ott élők elkezdtek visszatérni otthonaikba.

Az izraeli békevágyat nyilván az sem erősítette, hogy szombaton az esti órákig a Hamász fegyveresei hetven rakétát lőttek Gázából különböző izraeli települések felé. De az IDF sem hallgatott: péntek reggel, a tűzszünet összeomlása óta több mint kétszáz gázai célpontot támadott, köztük egy állítólagos fegyverközpontot az Iszlám Egyetem területén, továbbá több Hamász-parancsnokságot, írja az MTI.

Az USA 225 millió dollárt ad Izraelnek

Az Egyesült Államok kongresszusa 225 millió dollár (52,5 milliárd forint) azonnali támogatást ad Izraelnek a Vaskupola rakétaelhárító rendszer működtetésére,írja a Haaretz. A képviselőház 395-8 arányban fogadta el a javaslatot, ami Obama elnök elé került aláírásra. Korábban a háború halálos áldozatainak magas száma miatt még a Fehér Ház is bírálta Izraelt, miután a hadsereg szétlőtt egy gázai ENSZ-iskolát.

Rovatok