Index Vakbarát Hírportál

Ábádi alakíthat kormányt Irakban

2014. augusztus 11., hétfő 18:21

Fuád Maszúm iraki államfő kormányalakítási megbízatást adott Haider al-Ábádinak, a parlament síita elnökhelyettesének a törvényhozás többségének javaslatára hétfőn, nem sokkal azután, hogy Núri al-Máliki eddigi miniszterelnök alkotmánysértéssel vádolta meg az elnököt, és mozgósította a különleges erőket, írja az MTI. 

A kinevezését követően Ábádi nemzeti egységre szólított fel az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet ellen, amely június óta jelentős területeket foglalt el az ország északi és nyugati részén, és ott a saría (iszlám vallási jog) radikális értelmezésén alapuló "kalifátust" kiáltott ki.

Mindannyiunknak együtt kell működnünk, hogy szembeszálljunk az Irak elleni terrorista kampánnyal, és megfékezzük a terrorista csoportokat

- mondta Ábádi, akinek kivezését üdvözölte az Egyesült Államok is.

Washington támogatásáról biztosította Ábádit, és egy új és befogadó jellegű kormány mielőbbi felállítását sürgette. Máliki egyes pártársai azonban elutasították az egyébként saját parlamenti blokkjukban helyet foglaló Ábádi személyét, és alkotmányellenesnek minősítették az államfő lépését.

"A szövetségi bíróságon fogunk tiltakozni a kinevezés ellen" - mondta Huszein al-Máliki, aki az eddigi kormányfő veje és párttársa. Máliki pártjának egy másik képviselője pedig úgy fogalmazott, hogy Fuád Maszúm államfő döntése "nagy problémákhoz fog vezetni, és ezért az elnököt terheli a teljes felelősség".

Ábádit a bagdadi parlamentben síita frakciója jelölte a miniszterelnöki posztra hétfőn, a törvényhozás többsége pedig elfogadta a jelölést. Ugyanakkor Máliki helyi idő szerint vasárnap késő este tartott televíziós beszédében egyértelművé tette, hogy a legnagyobb síita tömb vezetőjeként szerinte őt illeti a kormányalakítás joga.

Az eddigi kormányfő - aki 2006-ban lépett hivatalba - egyúttal alkotmánysértéssel vádolta az államelnököt, és Bagdad utcáira vezényelte a hozzá hű különleges erőket. Korábban egyes jelentések arról szóltak, hogy az iraki szövetségi bíróság is úgy határozott, hogy mivel a Máliki vezette tömb számít a legnagyobb parlamenti pártnak Irakban, az alkotmány értelmében e koalíció jelöltjét, a jelenlegi miniszterelnököt kell felkérni a kormányalakításra. Ugyanakkor hétfőn délután a bíróság közölte, hogy még nem döntött az alkotmányjogi panaszról, amelyet Máliki nyújtott be az államfő ellen.

Az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, Nikolaj Mladenov a Twitteren jogszerűnek nevezte Ábádi kinevezését, és közleményében arra szólította fel az iraki fegyveres erőket, hogy ne avatkozzanak be a politikába. Máliki maga még nem reagált Ábádi kinevezésére. Őt korábban egyes síita politikustársai, a szunniták és Teherán, a térség vezető hatalma, Irak szövetséges is kérte, hogy álljon félre egy kevésbé megosztó politikus kedvéért.

Az eddigi kormányfő bírálói szerint csak a síiták érdekeit tartotta szem előtt, amivel elidegenítette a szunnitákat és megosztotta az iraki társadalmat. Egyesek szerint elsősorban Máliki politikája a felelős azért, hogy az Iszlám Állam az elmúlt hetekben sikeresen ellenőrzése alá tudta vonni az ország szunnita többségű területeinek nagy részét. Ezzel szemben Ábádi kedvenc idézete a Facebookon megjelent életrajza szerint az, hogy "a vezetés kulcsa a tolerancia".

Ábádi 1952-ben született, a manchesteri egyetemen doktorált. Pályafutása során volt már elnök a parlament pénzügyi bizottságában, miniszterelnöki tanácsadó és tájékoztatási miniszter. Ennek ellenére a Reuters hírügynökség értékelése szerint Ábádi kinevezése és Máliki ellenkezése minden bizonnyal tovább szítja majd a politikai feszültséget az ország vezetésében éppen akkor, amikor a legnagyobb összefogásra volna szükség az Iszlám Állam fegyvereseinek leverése érdekében.

Rovatok