Index Vakbarát Hírportál

Obama már felhívta Irak új kormányfőjét

2014. augusztus 12., kedd 00:46

Barack Obama amerikai elnök hétfőn azt kérte Irak új miniszterelnök-jelöltjétől, a síita Haider al-Ábádit, hogy az ország valamennyi lakójának szükségleteit figyelembe venni tudó, "bevonó jellegű" kormányt alakítson, mégpedig a lehető leghamarabb.

Erőszakmentes kormányalakítást

Az elnök ígéretes lépésnek nevezte a jelölt kiválasztását és elmondta, hogy jómaga és Joe Biden alelnök telefonon beszélt is már Ábádival. Obama szerint az Egyesült Államok kész együttműködni a térség más országaival az iraki humanitárius kihívások kezelésében, Bagdaddal pedig a terrorcsoportok elleni fellépésben.

Mások mellett az Ábádi kinevezését ellenző jelenlegi miniszterelnökre, Núri al-Málikire utalva Obama azt kérte, hogy valamennyi iraki vezető tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a kormányalakítás folyamata erőszakmentes legyen.

Az elnök megerősítette, hogy az amerikai gépek sikeresen hajtottak végre légicsapásokat a szélsőséges iszlamisták ellen Irak északi részében, a kurdok védelmében, és hozzájárultak ahhoz is, hogy a hegyeken rekedt rászorulók humanitárius segítséghez jussanak.

Korábban az amerikai védelmi minisztérium azt közölte, hogy  az amerikai légicsapások lelassították az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet észak-iraki terjeszkedését, de az nem valószínű, hogy számottevően meggyengítették az iszlamista csoportot. William Mayville altábornagy sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az amerikai légierő nem tervezi, hogy kiterjeszti a légicsapásokat az északi-iraki régión túlra.

Máliki alkotmánysértéssel vádolja az államfőt

Núri al-Máliki eddigi iraki miniszterelnök az alkotmány "veszélyes megsértésének" nevezte hétfőn az államfőnek azt a döntését, hogy a parlament síita elnökhelyettesének adott kormányalakításra megbízást. Máliki korábban még nem reagált az államfői kinevezésre, pártja egy képviselője kamerák előtt az ő jelenlétében törvénytelennek nyilvánította Ábádi kinevezését, Máliki veje pedig azt ígérte, hogy a szövetségi bíróságon fogják megtámadni azt. Este azonban maga a posztját vesztett miniszterelnök is megszólalt.

Egyik televíziós nyilatkozatában súlyos alkotmánysértéssel vádolta meg az államelnököt. Politikai támogatóinak a nevében is közölte: "Ki fogjuk köszörülni a csorbát!". A hadsereghez és a biztonsági erőkhöz is üzenetet intézett, hangsúlyozva, hogy ők elkötelezték magukat a szélsőséges Iszlám Állam (IÁ) szunnita fegyveresei ellen folytatandó "szent harcnak".

Rovatok