Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz nőt és gyereket raboltak el az Iszlám Állam tagjai

2014. augusztus 13., szerda 23:33

Az Iszlám Állam (IS régebbi nevén ISIS) harcosai száznál is több jezid nőt és gyereket raboltak el az Irak északi részén fekvő Szindzsár városából - jelentette a CNN.  

A Szindzsár-hegységben most körülbelül 40 ezer jezid kisebbségi bujkál. Amikor az Iszlám Állam a város felett átvette az uralmat, rengeteg férfit megöltek - mondta el telefonon a CNN-nek az IS egyik parancsnoka, aki szerint a most elrabolt nőket és gyerekeket Moszulba vitték.      

A Magyarországon Élő Kurdok Egyesülete szerint eddig 200 ezren menekültek a Szindzsar-hegységbe, naponta 40 gyerek hal szomjan és éhen. Az iszlám szélsőségesek 500 jezid nőt vittek el, akikről idáig nincs hír, de az információk szerint eladták őket, és több lányt is a szüleik előtt erőszakoltak meg, majd ezután megölték őket. Több száz nőt és gyermeket élve temettek el tömegsírokba.

A helyzetet légi csapásokkal megoldani kívánó Egyesült Államok nemrég küldött 130 katonai tanácsadót a régióba, hogy közelről megvizsgálják a hónapok óta tartó humanitárius válságot, ami során a térségben élő jezideket, katolikusokat és kurdokat üldözik.

Tegnapi cikkünkben egy videón látható, hogyan mentik a menekülteket a segélycsomagokat szállító helikopterekkel. 

Kik a jezidek?

A jezidek (angolul jazidi) egy kurd nyelvjárást beszélő népcsoport, akiknek vallása a zoroasztrizmussal és régi mezopotámiai vallásokkal rokon. Jezidnek csak születni lehet: ha valaki egy másik valláshoz tartozó emberrel házasodik, akkor elveszíti a jezid vallást. Számuk folyamatosan csökken, legfeljebb félmillióan élhetnek, elsősorban Szíria, Irak és Törökország területén, de van közösségük Németországban is.

Az Iszlám Állam előrenyomulásának számos áldozata közé tartoznak a jezidek is. A vallási kisebbség tagjai már Szíriából is tömegesen menekültek el, most pedig Irakban is sokuknak el kellett hagyniuk az otthonukat.

Rovatok