Index Vakbarát Hírportál

Amerika nem menekíti ki Irakból az elüldözött jazidi kisebbséget

2014. augusztus 14., csütörtök 08:20 | aznap frissítve

Mintegy húsz amerikai katona felderítő tevékenységet végzett szerdán az Iszlám Állam fegyveresei által ostromlott észak-iraki Szindzsár térségében, hogy felmérje a dzsihadisták előretörése miatt éhínség és ivóvízhiány miatt szenvedő jazidi kisebbség kimenekítésének esélyeit.

Kik ők és miért kellett menekülniük?

A jazidi közösség egy kurd népcsoport, aminek több tízezer tagja menekült a Szindzsár-hegységbe, miután az Iszlám Állam fegyveresei augusztus 4-én elfoglalták addigi otthonukat és ultimátumot intéztek a hozzájuk: vagy áttérnek a szunnita iszlámra, vagy megölik őket.

A saját vallással rendelkező, néhány százezer fős etnikai csoportot az Iszlám Állam az ördög imádóinak tartja. A történelem során 73 pogrom indult ellenük. Itt írtunk róluk bővebben.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az ott tapasztaltak nyomán jóval kisebb a valószínűsége, hogy katonai mentőműveletbe kell kezdeni.  Chuck Hagel védelmi miniszter azt mondta, a korábban gondoltnál jóval kisebb a hegységben rekedtek száma, mert az iszlamisták elleni légicsapásoknak köszönhetően sokan el tudtak menekülni. A hegységben nem tízezres, hanem csak néhány ezer főnyi menekültet találtak, helyzetükön pedig segítettek a levegőből ledobott élelmiszer- és ivóvízsegélyek is, így egészségi állapotuk is jobb, mint a korábbi beszámolók alapján következtetni lehetett.

Az ENSZ és több emberi jogi szervezet korábban arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen cselekedjen az iszlám szélsőségesek által üldözött jazidi kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében. Az üldözöttek közül sokan a Szindzsár-hegységben kerestek menedéket, sokan viszont onnan is elmenekülnek: akár 35 ezer is lehet azoknak a száma, akik az utóbbi három napban Szindzsárból Szírián keresztül Dohuk autonóm kurd tartományba menekültek - jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Korábbi jelentések szerint a menekültek kimerültek és kiszáradás fenyegeti őket.

Szerdán 130 amerikai tengerészgyalogos érkezett Irakba, akiknek a humanitárius helyzet felmérése lesz a feladatuk. Korábbi hírek szerint az Iszlám Állam fegyveresei 500 jazidi nőt raboltak el, akikről idáig nincs hír, de információk szerint eladták őket, és több lányt is a szüleik előtt erőszakoltak meg, majd ezután megölték őket. Több száz nőt és gyermeket élve temettek el tömegsírokba.

Kedden hegynek ütközött és lezuhant a Szindzsár-hegyre menekült jazidiket menekítő helikopter, miután túl sokan próbáltak meg felszállni rá. A balesetben meghalt a pilóta, megsérült egy jazidi nemzetiségű parlamenti képviselő és a New York Times tudósítója is.

A helikopteres mentésekről korábban a CNN tett közzé megrázó felvételeket.

Rovatok