Index Vakbarát Hírportál

Obama folytatja a célzott légi csapásokat

2014. augusztus 14., csütörtök 17:56 | aznap frissítve

Néhány nap alatt nyolcvanezer jezid jutott ki a Szindzsár-hegységből, ahova az Iszlám Állam elől menekültek. Barack Obama sikerként értékelte a fejleményeket, humanitárius segélyeket már nem dobnak le, a célzott légi csapásokat viszont folytatják Észak-Irakban.

Sikerült felszámolni az iszlamista erők ostromát az észak-iraki Szindzsár-hegységben, ezért nem lesz szükség katonai mentőműveletre a térségben, és humanitárius segélycsomagokat sem kell majd ledobniuk, de folytatják majd a szelektív bombázásokat, jelentette be Barack Obama amerikai elnök.

Az elmúlt napokban mintegy 80 ezer embernek sikerült elhagynia a Szindzsár-hegységet, ahova augusztus elején menekültek elsősorban a jezid vallási kisebbség tagjai az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet elől. Erről részletesen tegnapi cikkünkben számoltunk be. Csütörtökre már csak mintegy ezren maradtak a külvilágtól elzárt helyen, jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azt mondta, hogy országa kétezer jezid menekültet fogadott be, és médiajelentések szerint egy további 16 ezer jezid elszállásolására alkalmas tábort létesítenek a határnál. Az Iszlám Állam fegyveresei elől az elmúlt hetekben több tízezer ember, köztük a kurd nyelven beszélő, de önálló vallást követő jezidik, valamint rengeteg keresztény menekült el Irak északi részén, miután a szélsőséges szervezet halállal fenyegeti más vallások követőit.

Az Iszlám Állam a Reuters biztonsági forrásai szerint csütörtökön új frontot próbált nyitni a kurd önvédelmi erők, a pesmergák elleni harcában, és a szervezet fegyveresei körbevették a Bagdadtól 122 kilométerre északra fekvő Kara Tappa települést.

Rovatok