Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a halott tálibokra vizelő egyik amerikai katona

2014. augusztus 14., csütörtök 22:46

28 éves korában meghalt Robert Richards tizedes, háborús veterán, aki egyike volt annak a négy katonának, akik egy 2012 januárjában kiszivárgott videó tanúsága szerint tálib felkelők holttestére vizeltek – írja a Washington Post. (Az eredeti, sokkoló videót ezen a linken láthatja. Csak tizennyolc éven felülieknek!)

Richardsot az incidens miatt hadbíróság elé állították, 2013 júliusában azonban vádalkut kötöttek vele: bevallotta bűnösségét, ugyanakkor a tengerészgyalogság vállalta, hogy fedezi a súlyos háborús sérüléseket szenvedett katona egészségügyi kezelésének költségeit.

A fiatal katona 2008 és 2011 között három afganisztáni bevetésen is részt vett, amelyek során láb-, kar-, ágyék- és toroksérüléseket is szenvedett, utóbbiak rendbehozásához hat műtétre volt szükség. A háború pszichésen is megviselte Richardst, többféle gyógyszert szedett poszt-traumás stresszre, látomások gyötörték.

A férfit korábban képviselő ügyvéd, Guy Womack szerint a jelek arra utalnak, hogy a háborús veterán nem lett öngyilkos, de a halál pontos okának megállapításával meg kell várni a halottszemle és a toxikológiai vizsgálatok eredményeit.

Rovatok