Index Vakbarát Hírportál

Azonosították azt a rendőrt, aki lelőtte a tizennyolc éves fekete fiút

2014. augusztus 15., péntek 16:22

Thomas Jackson, a Missouri állambeli Ferguson rendőrfőnöke egy a demonstrációk során leégett benzinkút előtt jelentette be: Darren Wilson volt az a járőr, aki szombat délután lelőtt egy tizennyolc éves fekete fiút, Michael Brownt – írja az NBC News. Jackson elmondása szerint Wilson hat éve dolgozik az állományban, eddig semmilyen fegyelmi intézkedés nem indult ellene, a szombati események során pedig ő maga is megsérült.

A rendőrség napokig nem akarta kiadni a lövéseket leadó rendőr nevét, a közösségi médiából érkező fenyegetésekre hivatkozva.

Habár az eset körülményei még mindig tisztázatlanok, a beszámolók közös eleme, hogy a lelőtt fiúnál nem volt fegyver. A rendőrség verziója szerint a fiú és társa konfliktusba keveredett a járőrrel, akit visszanyomtak a kocsijába, ahol dulakodás alakult ki a rendőr fegyveréért. A járőr ezt követően szállt ki az autójából, és több alkalommal rálőtt a fiatalra, aki ekkor körülbelül 10 méterre állhatott tőle.

Környékbeli szemtanúk szerint viszont a fiú csak annyit vétett, hogy a járda helyett az úttesten sétált, a járőr pedig autójával előbb majdnem elütötte, majd többször rálőtt a fegyvertelen, feltartott kezű áldozatra.

Az eset több napon át tartó heves tüntetésekhez vezetett a faji előítéletektől nem mentes húszezres amerikai kisvárosban: a rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be a tüntetők ellen, a képek tanúsága szerint egy afganisztáni misszióra emlékeztető eszközparkkal vonultak ki az utcára. Szerda este 16 embert tartóztattak le, köztük két riportert.

A viszonylagos nyugalom csütörtök éjjel állt helyre, miután Missouri állam kormányzója az autópálya-rendőrséget bízta meg Ferguson ellenőrzésével.

Rovatok