Index Vakbarát Hírportál

Gáza: egy hónapos tűzszünetről dönthetnek

2014. augusztus 18., hétfő 22:46 | aznap frissítve

Palesztin közlés szerint az Izraellel folytatott tárgyalásokon hétfőn elvi egyezség született egy új, egy hónapra szóló tűzszünetről a Gázai övezeti konfliktus lezárására, írja az MTI.

Az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezség részleteit egy későbbi időpontban ismertetik Kairóban – jelentette a palesztin média késő este, nem sokkal az előző, ötnapos fegyvernyugvás vége előtt. Egy magas rangú palesztin tisztségviselő ugyanakkor azt közölte egy órával az éjféli határidő lejárta előtt, hogy egyelőre 24 órával hosszabbították meg a tűzszünetet.

Az egy hónapos tűzszünetről szóló egyezség hírét egyelőre sem Jeruzsálemben, sem Kairóban nem erősítették meg. Az egyiptomi kabinet csak annyit közölt, hogy 24 órával meghosszabbították az izraeli–palesztin tűzszünetet, és közben folytatódnak a tárgyalások egy hosszabb időtartamra szóló tűzszünetről.

Arab hírtelevíziók szerint egy egy hónapos fegyvernyugvás alkalmat adhat arra, hogy a szemben álló felek hozzálássanak azoknak a kulcsfontosságú kérdéseknek a megvitatásához, amelyekben eddig nem sikerült egyezségre jutniuk. Elsősorban a gázai repülőtér megnyitásáról, egy ottani kikötő létrehozásról, a palesztin foglyok elengedéséről, illetve a Gázai övezetben eltűnt két izraeli katonára való kicserélésükről tárgyalnának.

Vasárnap még egyik fél sem hitt benne, hogy tartós tűzszüneti megállapodás jöhet létre. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy „a Hamász téved, ha azt gondolja, hogy katonai vereségét politikai eredményekre válthatja. A Hamász akkor is téved, ha azt hiszi, hogy szórványos lövésekkel engedményekre késztet minket. Kemény csapások érik a Hamászt mindaddig, amíg vissza nem tér a nyugalom. A Hamász téved, ha úgy véli, hogy nem tudunk sokáig helyt állni."

A legfőbb kérdés a gázai kikötő ügye volt, aminek a rendezését az egyiptomi javaslat szerint el kellene halasztani. Mahmúd Abbász palesztin elnök közölte, elfogadják ezt, és erre próbálják rávenni a Hamász elutasító állásponton lévő vezetőit.

Rovatok