Index Vakbarát Hírportál

Félnek a feketéktől az amerikai rendőrök

2014. augusztus 19., kedd 21:24

Norm Stampert, Seattle egykori rendőrfőnökét interjúvolta meg a Vice újságírója, Leighton Woodhouse, aki a nemrég lelőtt fekete fiú ügye kapcsán kirobbanó rendőri rasszizmus kérdéséről faggatta a hetvenéves férfit. A tizennyolc éves Michael Brown halála alaposan felkorbácsolta a rendőrségi intézkedéseknél megnyilvánuló faji előítéletekkel kapcsolatos vitákat az Egyesült Államokban, mivel egy feketék jogaiért küzdő civilszervezet hétfő esti gyűlésén még békés ellenállásra buzdította a környékbelieket, ám a rendőrök megpróbálták feloszlatni az összegyűlt tömeget – könnygázt és gumilövedékeket vetettek be.

A meginterjúvolt Stamper elsősorban arról híres, hogy ő volt Seattle rendőrfőnöke 1999-ben, amikor a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Seattle-i csúcstalálkozóján több környezet- és érdekvédelmi szervezet is tiltakozásba kezdett, akik ellen a helyi hatósági erők könnygázt, gumibotot és több katonai eszközt is bevetettek.

A WTO-csúcs végül totális kudarccal zárult, a rendőrfőnököt pedig lemondásra kényszerítették.

Az újságíró mindjárt az első kérdésben arról kérdezi Stampert, hogy mi jut eszébe, amikor azt látja, hogy a fergusoni rendőrség ugyanazokat a hibákat követi el, mint amiket ő is annak idején.

Rengeteg  szívfájdalom, és azt is be kell vallanom, hogy némi harag és valódi fájdalom. (...) Azon a héten pályafutásom legnagyobb hibáját követtem el. Ha receptre van szükség, hogy mit lehet hibázni egy ilyen helyzetben, nem kell tovább keresni

– kezdi Stamper, aki egy korábbi munkájában azt írta: rövidre fogva, a fehér rendőrök félnek a fekete férfiaktól.

Erről így beszélt a Vice-nak:

Játszunk el egy percre a gondolattal, hogy fehér vagy, teljesen vagy túlnyomórészt fehér közösségekben nőttél fel, kevés kapcsolatod volt afro-amerikaiakkal és most rendőr vagy! Mindenféle történeteket hallasz a rendőrakadémián, meséket az utcáról, veszélyes emberekről. Olyanokról, akik megfenyegettek vagy akár meg is támadtak más rendőröket, fegyvert fogtak rájuk. Ezek a rendőrségeken terjedő történetek szinte mindig fekete környezetben játszódnak. (...) Ha tehát rendőrként bajod esik, akkor azt fekete kéz követi el, mégpedig egy férfié. (...) Mivel félek tőlük, ezért keményen járok el velük szemben, agresszív leszek. A tisztek ezt persze nem vallják be, még csak maguknak sem.

 Stamper egyébként a modern rendőrkultúra egyik szakértője, könyvet is írt az amerikai rendfenntartás árnyoldalairól, emellett az amerikai drogreform egyik legismertebb figurája.

Rovatok