Index Vakbarát Hírportál

A Beatlesről kapta becenenevét a lefejezést végrehajtó dzsihádista

2014. augusztus 21., csütörtök 15:04 | aznap frissítve

A Guardian szerint John a beceneve annak a Kelet-Londonból származó terroristának, aki James Foley amerikai újságíró lefejezésével gyanúsítható. Az Iszlám Állam (IS) által kedden közzétett videón az álarcban látható gyilkos brit akcentussal beszél.

Akcentusa alapján azt már korábban sikerült azonosítani, hogy az arcát fekete kendőbe burkoló terrorista "multikulturális londoni angolt" beszél. Paul Kerswill professzor, a Yorki Egyetem lingvisztikai szakértője szerint ez az akcentus elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben honos. A férfiról még azt tudni, hogy balkezes, mert a videón a bal kezében tartja a kést.

Foley egyszer magyar közbenjárásra szabadult ki

Részvétét nyilvánította a Szíriában meggyilkolt amerikai újságíró családjának Szapáry György washingtoni magyar nagykövet. James Foley 2011-ben három társával - Claire Morgana Gillis amerikai, Manuel Varela spanyol és Nigel Chandler brit újságíróval - együtt magyar diplomáciai közbenjárásra szabadult ki a Kadhafi-rezsim fogságából.

Washingtonnak akkor nem volt diplomáciai képviselete Tripoliban. A líbiai hatóságokkal Marton Béla tripoli magyar nagykövet tárgyalt. A külügyi tárca azután lépett akcióba, hogy Gillis munkáltatója elmondta a washingtoni magyar misszióvezetőnek: hetek óta nem tudnak nyomára bukkanni az újságírónőnek. Szapáry György ekkor felajánlotta a magyar segítséget.

Brit lapok szerint a férfi az elmúlt három évben térhetett vissza Nagy-Britanniából Szíriába. Meg nem erősített információk szerint a háromfős csoport tagjainak beceneve a Beatles után John, Ringo és Paul volt. Fő feladatuk a nyugati túszok őrzése.

Szerdán Philip Hammond brit külügyminiszter, majd David Cameron kormányfő  is valószínűsítette, hogy a hóhér valószínűleg brit állampolgár lehet, és elismerték, több angol férfi is csatlakozott az elmúlt hónapokban az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezethez, amely ma már megelőzte az al-Kaidát a támogatókért és önkéntesekért folyó véres PR-harcban.

A Daily Telegraph olyan fiatal briteket mutatott be egy képgalériában, akik terrorszervezetekhez csatlakoztak. Köztük  Aine D.-t, aki korábban egy utcai banda tagja volt, majd a börtönben radikalizálódott. Bemutattak egy 16 éves m anchesteri ikerpárt is. A két lánynak jó jegyei voltak az iskolában és orvosok akartak lenni, de júliusban követték bátyjukat Szíriába.       

Egy volt túsz a Guardiannek azt mondta: ismerte a John nevű férfit, aki intelligens, képzett és elkötelezett híve a radikális iszlámnak. John  sokra vitte az Iszlám Államon belül. Az év elején rábízták a fogolycserét célzó tárgyalásokat is.   Szíriai források szerint John volt az, aki a törökökkel tárgyalt 11 túsz szabadon bocsátásáról - természetesen súlyos váltságdíj fejében.

 

Philip Balboni, a Foleyt  alkalmazó bostoni Global Post online médiaügynökség elnöke szerdán azt mondta: cége a múlt héten e-mailt kapott, amelyben a fogva tartók azzal fenyegetőztek, hogy megölik az újságírót. Balboni a The Wall Street Journalnak elárulta: a dzsihádisták Foley szabadon bocsátásáért 132 millió dollárt követeltek. 

Balboni szerint a Fehér Ház tudott a fenyegetésről, de nem kezdődtek tárgyalások az ügyben.  A The New York Times Foley családjától és egy volt rabtársától úgy értesült: Washington - több európai kormánytól eltérően - nem volt hajlandó belemenni a váltságdíj kifizetésébe. A lap összesítése szerint az al-Kaida az elmúlt öt évben 125 millió dollárnyi sarcot gyűjtött be európai túszokért cserébe.

Amerikai kommandósok ugyanakkor július elején sikertelen kísérletet tettek az Iszlám Állam (IS) amerikai állampolgárságú foglyai, köztük Foley kiszabadítására. Az akciót személyesen Barack Obama rendelte el, és a Pentagon koordinálta.

Rovatok