Index Vakbarát Hírportál

Videó a Fegusonban lelőtt fekete férfiről

2014. augusztus 21., csütörtök 11:08

Közzétett a rendőrség egy felvételt annak a fergusoni férfinek a haláláról, akit a rendőrök lőttek le a heves tüntetésekkel küzdő városban. A felvételen látszik, ahogy egy férfi céltalanul sétál a járdán, az egyik kezét a pulóvere zsebébe rejtve. Miután a rendőrök megérkeztek, felszólították a férfit, hogy emelje fel a kezét, de erre nem reagált, csak kóborolt tovább céltalanul, amikor a rendőrök felé fordult (de még több méterre volt tőlük), a rendőrök szétlőtték. A Guardian azt írja, hogy összesen 12 lövést eresztettek a fiúba néhány másodperc alatt. A rendőrök megérkezése és a fiú halála között 178 másodperc telt el.

A videón egy ember halála látszik. Durva, erőszakos felvétel, csak 18 éven felülieknek ajánljuk a megtekintését.

Powell Shooting

A rendőrök szerint a férfi lopott egy boltból és a kezében egy kés volt, amit megtaláltak, miután lelőtték a srácot. A rendőrök megérkezése előtt többen elsétáltak a férfi mellett, de senkivel nem lépett kapcsolatba, nem szólított meg senkit és nem tűnt különösen fenyegetőnek.

A Guardian megszólaltatott egy szemtanút, aki azt mondta, hogy szerinte feleslegesen halt meg a fiú. Szerinte a rendőrök belelőhettek volna a lábába, vagy sokkolóval is megfékezhették volna, mert csak egy kés volt nála.

A fiatal fekete férfi halála csak olaj volt a tűzre Fergusonban, ahol napok óta tüntetések vannak egy másik fiatal fekete férfi megölése miatt, akit szintén egy rendőr lőtt le. A tüntetésekről itt olvashat bővebben. A hatóságok katonai felszereléssel próbálják kordában tartani az erőszakot a városban, ahol sok békés tüntetővel szemben léptek fel a rendőrök és még újságírókat is letartóztattak.

Magyarországon ugyanez a videó csak a rendőrök arcának kitakarásával jelenhetett volna meg.

Rovatok