Index Vakbarát Hírportál

Megölték a luganszki litván konzult

2014. augusztus 22., péntek 19:34 | aznap frissítve

Nagy fájdalommal értesültem róla, hogy Litvánia tiszteletbeli konzulját, Mikola Zelenyecet terroristák elrabolták és brutális módon meggyilkolták

írja a litván külügyminiszter a Twitteren.

Az ukrán sajtó úgy tudja, Zelenyec utoljára július 18-án posztolt a Facebookon, de előtte sokkal aktívabb volt. Az Euromaidanpress szerint az oroszbarát terroristák rabolták el.

Litvánia volt a kezdeményezője annak, hogy péntek estére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A litván álláspont szerint az orosz kamionkonvoj behatolása invázió.

Dalia Grybauskaite litván elnök a népe nevében részvétét fejezte ki Zelenyec családjának. A kijevi litván nagykövet szerint tizenkét napja rabolták el Zelenyecet, azóta nem tudták, hol van. 

Az MTI a Jevropejszka Pravda című ukrán lapra hivatkozva azt írja, Zelenyec ukrán állampolgár és lugnaszki üzletember volt, a cége tűzoltóberendezéseket gyártott. Luganszkban a litván érdekeket képviselte, tiszteletbeli konzulként diplomáciai mentességet élvezett.

A litván külügyminisztérium elítélte a cselekményt.

A tiszteletbeli konzul

Akkor hívnak valakit így, ha nem karrierdiplomata, hanem egy egyébként is a helyszínen élő politikaliag aktív személy a küldő országból. Kisebb városokba, a rendes nagykövetségektől távol eső helyszínekre szokták őket kinevezni, hogy a küldő kormánynak mégis legyen valamennyi képviselete a térségben. A tiszteletbeli konzulnak általában van valamilyen saját munkája is, a küldő kormányt a szabadidejében képviseli. 

A tiszteletbeli konzul is diplomáciai mentességet élvez. 

Rovatok