Index Vakbarát Hírportál

Szívbemarkoló üzenet a nemrég lefejezett újságírótól

2014. augusztus 25., hétfő 18:59 | aznap frissítve

Megható levelet osztottak meg a Facebookon a néhány napja feltételezhetően brutálisan kivégzett amerikai újságírótól, James Foleytól, amelyet családjának küldött. Illetve egy rabtársának mondott el, hogy az szabadulása után le tudja írni, és továbbítani, mivel a korábban írt leveleit mindig elkobozták tőle a fogvatartói.

Az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szunnita szervezet körülbelül egy hete töltött fel egy videót több videómegosztóra is, amelyen állítólag James Foley két éve eltűnt amerikai újságíró lefejezését mutatják meg. Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közölte, hogy az amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videofelvétel hiteles, majd múlt hét szerdán Obama is megszólalt az üggyel kapcsolatban, és harcra buzdított az Iszlám Állam ellen. 

„Kedves családom és barátaim

Emlékszem, milyen volt apával bevásárolni, milyen volt hosszú biciklitúrákat tenni anyával. Rengeteg szívderítő családi emlékem van, amelyek segítenek a börtönön kívül érezni magam. Ezek az álmok, a családról és a barátokról boldogsággal töltik meg a szívem. Tudom, hogy gondoltok rám és imádkoztok értem. És ezért nagyon hálás vagyok. Érezlek mindannyiótokat, különösen akkor, amikor imádkozom. Azért imádkozom, hogy erősek tudjatok maradni és higgyetek. Valóban úgy érzem, mintha képes lennék megérinteni titeket még ebben a borzasztó sötétségben is, amikor imádkozom.

18-an vagyunk egy cellában. Ez valamennyire segített nekem. Ott voltunk egymásnak, hogy végtelen ebszélgetéseket folytassunk filmekről, sportról, mindenféle apróságról. A cellában talált szemétből készítettünk játékokat... sakkoztunk, dámajátékoztunk, rizikóztunk. Még versenyeket, tornákat is rendeztünk. Több napig készültünk a következő napi verseny stratégiájával. A játékok és egymás tanítása segített múlasztani az időt. Óriási segítség volt. Felidézünk történeteket és nevetünk, hogy megszüntessük a feszültséget.

Voltak könnyű és nehéz napjaim. Nagyon hálásak és boldogok vagyunk, amikor valakit kiszabadítanak, de persze, rettenetesen vágyunk a saját szabadságunkra. Próbáljuk bátorítani egymást és megosztani az erőt. Mostanában jobban, és naponta etetnek. Van teánk és kávénk. Szinte minden tavaly lefogyott kilót sikerült visszahíznom.

Nagyon sokat gondolok a testvéreimre. Emlékszem milyen volt vérfarkasost játszani Michaellel, arra gondolok milyen jó volt kergetnie Mattiet és T-t a konyhában. Boldoggá tesz, amikor rájuk gondolok. Ha bármennyi pénz maradt a bankszámlámon, szeretném, ha Michael és Matthew kapná. Annyira büszke vagyok rád, Michael és hálás azokért a boldog gyerekkori emlékekért és neked is Kristie a boldog felnőttkorikért. És nagy John, mennyire élveztem a látogatásom nálad és Cressnél Németországban. Köszönöm, hogy vendégül láttatok. Sokat gondolok RoRo-ra és megpróbálom elképzelni hogyan nézhet ki Jack. Remélem Roro-ra hasonlít a személyisége!

És Mark... rád is annyira büszke vagyok, tesó! Arra gondolok valahol a nyugati parton vagy, és remélem snowboardozol, vagy kempingezel. Erősen emékszem arra, amikor együtt mentünk Bostonba a Comedy Club-ba, és emlékszem a nagy ölelésünkre utána. Ezek a különleges pillanatok tartják bennem a lelket, a reményt. Katie, nagyon-nagyon büszke vagyok rád. Te vagy a legerősebb és a legjobb mindannyiunk közül. Ha rád gondolok tudom, hogy keményen dolgozol és segítesz az embereken, nővérként. Nagyon örülök, hogy sms-eztünk, épp mielőtt elkaptak. Imádkozom, hogy el tudjak menni az esküvődre...

Na most úgy beszélek, mint Grammy!! Grammy, kérlek vedd be a gyógyszereid, sétálj nagyokat és ne hagyd abba a táncot! Már tervezem, hogy elviszlek Margaritára, amikor hazamegyek.

Maradj erős, mert szükségem lesz a segítségedre, hogy visszanyerjem az életem.

Jim"

− áll a levélben.

Rovatok