Index Vakbarát Hírportál

Sokkal nagyobb súlya lesz az éves hadgyakorlatnak

2014. szeptember 4., csütörtök 16:09

A szerdán bejelentett hadgyakorlaton először lesznek amerikai szárazföldi csapatok Ukrajnában a kelet-ukrajnai harcok kezdete óta, de a Rapid Trident (Gyors Szigony) hadgyakorlatot a szeptember 16-26. között tervezett formájában már évek óta megtartják Ukrajnában.

A tavalyi július 19-én ért véget, akkor tizenhét országból összesen 1300 katona vett részt a gyakorlatban, aminek célja az volt, hogy javítsák a nemzetközi egységek együttműködését egy közös akcióban.

Az éves hadgyakorlat eredetileg most is júliusban lett volna, de a kelet-ukrajnai harcok miatt elhalasztották. Most is a Yavirov kiképzőközpontnál tartják a gyakorlatot, az ukrán-lengyel határ közelében, messze a keleti harctértől, de több elemző szerint nem véletlenül aznap jelentették be a megrendezését, amikor Barack Obama is kemény üzenetet küldött Oroszországnak, és a Balti államokat, valamint az összes NATO-tagot biztosította az Egyesült Államok támogatásáról.

A Pentagon szóvivője, Steve Warren ezredes azt mondta: a hadgyakorlat alatt nem használnak majd éles lőszert, hanem például a konvojban haladást, a járőrözést és robbantások elleni védekezést gyakorolják majd.

Az EUCOM, az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága már bejelentette, hogy most is 200 amerikai katona, az Olaszországban állomásozó 173. légi szállítású dandár emberei vesznek részt a hadgyakorlatban. Az ukránokon kívül érkeznek majd Azerbajdzsánból, Nagy-Britanniából, Kanadából, Grúziából, Németországból, Lettországból, Litvániából, Moldovából, Norvégiából, Lengyelországból, Romániából és Spanyolországból.

A NATO a balti országokban már az elmúlt hónapokban is hadgyakorlatokba kezdett. Októberben a légi hadgyakorlatok mellett 600 nehézfegyverzettel felszerelt katona váltja majd fel tankokkal a Lengyelországba, Észtországba, Lettországba és Litvániába küldött ejtőernyősöket.

Rovatok