Index Vakbarát Hírportál

Irán összefog az USA-val az Iszlám Állam ellen

2014. szeptember 5., péntek 13:29

Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah engedélyezte, hogy együttműködjenek az amerikai hadsereggel az Iszlám Állam elleni harc keretében, mondták források a BBC-nek. Az amerikaiak mellett az iraki és a kurd erőkkel is egyeztetik a katonai műveleteket.

Irán általában ellenezte az amerikai beavatkozásokat Irakban, de a síita ország súlyos veszélynek tartja a szunnita szélsőséges csoportot. Ahogy már június végén megírtuk, az iraki iszlamista veszély összehozta a nagy ellenségeket>>>

Közben a wales-i NATO-csúcson John Kerry amerikai külügyminiszter is elmondta, amit már Barack Obama is jelzett tallinni beszédében szerdán: az Egyesült Államok nemzetközi összefogást próbál kialakítani, hogy visszaszorítsák Irakban és Szíriában az Iszlám Államot.

Kerry szerint ennek a formálódó nemzetközi katonai koalíciónak olyan támadásokat kell intéznie az Iszlám Állam, valamint egyéb terrorszervezetek ellen, amelyek megakadályozzák, hogy e szélsőségesek területeket tudjanak saját uralmuk alá hajtani. Támogatást kell nyújtani az iraki biztonsági erőknek, valamint mindazoknak, akik hajlandóak fellépni a fanatikusok ellen, anélkül azonban, hogy ez a nemzetközi koalíció közvetlenül katonákat küldene a helyszínre.

Eddig az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Ausztrália, Törökország, Olaszország, Lengyelország és Dánia venne részt az alakuló koalícióban, írja az MTI. Kanada is több tucat katonai tanácsadót küld Irakba, hogy segítsenek az Iszlám Állam ellen küzdő iraki erőknek, írja az AP.

Rovatok