Index Vakbarát Hírportál

Aggódnak a skót függetlenség miatt

2014. szeptember 8., hétfő 21:20

Aggódik a NATO, aggódik a miniszterelnök, aggódik a tőzsde és ez a font árfolyamán is meglátszik. Mi lesz, ha tényleg átrajzolják jövő csütörtökön Európa térképét és egy új országot kell majd megtanulni földrajz órán? Egy közvélemény-kutatás most először jelezte azt, hogy többségben vannak a függetlenedni vágyó skótok, de ez a meccs még egyáltalán nincs lefutva.

Miután először mutatta egy közvélemény-kutatás azt, hogy többségben vannak az elszakadni vágyó skótok, egyre többen kezdtek el aggódni hogy mi lesz, ha Skócia néven tényleg egy új országot kell majd felrajzolni Európa térképére.

Az északír miniszterelnök például azt mondta, hogy minden erejét latba fogja venni, hogy Skócia ne függetlenedjen. Szerinte tragédia lenne egy "családtag" elveszítése, írja az MTI.

David Cameron brit miniszterelnök (akit egyébként Skóciában jobban utálnak, mint a Windows 8-at) egy parlamenti képviselő kérdésére válaszul azt mondta, hogy több NATO-tagország nem nézi jó szemmel a függetlenedést. "Néhányan természetesen aggodalmaikat hangoztatták a referendummal kapcsolatban. Az országunk javát akarók túlnyomó többségének az a véleménye, hogy a döntést természetesen Skócia népének kell meghoznia, de remélik, hogy együtt maradunk" – mondta a miniszterelnök.

Nagy-Britannia négy, atomfegyverrel felszerelt tengeralattjárót állomásoztat a skóciai Faslane haditengerészeti támaszponton. A Skót Nemzeti Párt az akarja, hogy a független Skóciából a lehető leghamarabb távolítsák el az atomfegyvereket, de a NATO-tagságot a függetlenségpártiak is fenn szeretnék tartani.

Az atomfegyverek elszállítása viszont nem olyan egyszerű a különleges tárolókból, az Egyesült Királyság maradék területén új bázisokat kellene ehhez építeni.

307 éve Better Together

A közvélemény-kutatás eredménye a tőzsdeindexeken is meglátszott, az eredmény vasárnapi publikálása után hétfőn 0,3 százalékot esett a londoni tőzsde FTSE-100-as indexe. Jelentősen gyengült több nagy-britanniai bank részvényárfolyama, mert az elszakadás őket érintené a legjobban.

Az angol font is elég nagyot bukott az értékéből az euróval és a dollárral szemben a közvéleménykutatás hírére – így nézett ki a dollár-font keresztárfolyam utóbbi hónapnapja:

Ha skócia függetlenedik, újra kell jelentkeznie az EU-ba. Ezt pedig Pia Ahrenkilde, az Európai Bizottság szóvivője mondta. Az uniós intézmény egyébként nem szól bele a kampányba, egyik oldal mellett sem foglalt állást, mivel ezt egy tagállam belügyének tekintik. Brüsszel évekkel ezelőtt leszögezett véleménye szerint egy korábbi EU-tagállamból kiváló új ország nem lesz automatikusan az EU tagja, hanem újra kell jelentkeznie. Az EU-nak ugyanis országok, és nem földrajzi területek a tagjai.

Izgulnak a skótok maguk is, a szavazatszámlálás felgyorsítása érdekében például helikoptereket is be fognak vetni. A jövő csütörtöki szavazás napján a ritkán lakott nyugati parti régió szigeteiről fogják velük a szárazföldre szállítani a szavazatokat. A rendőrség és a parti őrség a vidéki helikopterleszállókat éjszaka ki fogja világítani, hogy megkönnyítsék a pilóták dolgát, és ezáltal gyorsabban eljussanak a voksok a 32 regionális számláló-központba.

Skóciában hagyományosan az országgyűlési választások eredményét csak másnap számolják össze, de most ez alól is kivételt tesznek: már a tízórai urnazárás után elkezdik számolni a szavazatokat, reggelre valószínűleg meg is lesz az eredmény.

Yes Scotland

Bár a skót függetlenség elsőre jól is hangozhatna gazdasági szempontból, hiszen övék lenne az összes brit olajbevétel, miközben a népességnek csupán a tizede van náluk, mégsem olyan jó a helyzet. Az olajiparon kívül nagyon gyenge a gazdaságuk, a tengeri olajmezők néhány év múlva gyors ütemben kezdenek kimerülni, a társadalom pedig elöregedőben van. További gondok lehetnek abból, hogy mi lesz a brit államadósság rájuk jutó részéből. Erről itt írtunk bővebben.

Egy kutatóintézet szerint a függetlenségpártiak előretörése ellenére nem valószínű, hogy tényleg győzni fog ez az oldal. Mujtaba Rahman, az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző szervezet kutatási igazgatója szerint a szavazás napján a gazdasági stabilitással, fizetőeszközzel és az EU-tagsággal kapcsolatos aggodalmak lesznek a döntő tényezők.

Rovatok