Index Vakbarát Hírportál

Foggal-körömmel harcolnak Skóciáért

2014. szeptember 10., szerda 11:06

David Cameron brit miniszterelnök és helyettese, Nick Clegg is Skóciában fog kampányolni a hét végén, mert a szeptember 18-i népszavazás előtt előretörtek a függetlenség támogatói, írja a BBC.

A szeptember 4-i felmérés szerint a megkérdezettek 38 százaléka mondott igent az önálló államra, az együtt maradók aránya 39 százalék. A választópolgárok 23 százaléka bizonytalan, a kormány valószínűleg őket akarja meggyőzni.

Cameron szerdán szenvedélyes nyilatkozatban próbálta jobb belátásra bírni a szakadárokat.

Nagy-Britannia egy értékes és különleges ország. Ezt tették most kockára. Egyetlen Skóciában élő embernek se legyen kétsége: körmünk szakadtáig azt szeretnénk, ha velünk maradnának, nem akarjuk, hogy ez a család szétszakadjon.

A brit parlament a szokásos heti vitamenetrendjét is felfüggesztette. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője belement abba, hogy a képviselői kérdések és az azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi félóráját elhalasszák.

Közben a skót gazdaságból komoly tőkekivonás kezdődött, írja az MTI a Financial Timesra hivatkozva. Az alapkezelők, a nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át főleg Angliába a népszavazás közeledtével, mert tartanak az „igen” győzelmének pénzügyi következményeitől.

A Multrees Investors Services nevű vagyonkezelő vezérigazgatója, Chris Fisher elmondta, hogy csak az ő cége több százmillió fontot vont ki Skóciából intézményi ügyfelei nevében.

Ha a mi ügyfeleink ezt teszik, akkor más pénzügyi szolgáltatók is így cselekszenek

 – fogalmazott Fisher.

A skót függetlenség miatt nagyon sokan aggódnak. Bár gazdasági szempontból elsőre jól is hangozhatna, hiszen övék lenne az összes brit olajbevétel, miközben a népességnek csupán a tizede van náluk, mégsem olyan jó a helyzet. Az olajiparon kívül nagyon gyenge a gazdaságuk, a tengeri olajmezők néhány év múlva gyors ütemben kezdenek kimerülni, a társadalom pedig elöregedőben van. További gondok lehetnek abból, hogy mi lesz a brit államadósság rájuk jutó részéből. Erről itt írtunk bővebben.

Rovatok