Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott az RMDSZ autonómiatervezete

2014. szeptember 10., szerda 11:38

Kovászna, Hargita és Maros megyei közigazgatási egységekből jönne létre a Székelyföld Autonóm Régió - olvasható abban a székelyföldi autonómiatervezetben, amelyet a romániai Hotnews hírportál az RMDSZ-nek tulajdonít, és amit teljes terjedelmében nyilvánosságra hoztak román és magyar nyelven.

A Hotnews szerint ez az a dokumentum, amelyet az RMDSZ készül benyújtani a román parlamentben. Az RMDSZ illetékese ugyanakkor azt közölte MTI-vel, hogy a szövetség csak azt az autonómiatervezetet tekinti hivatalosnak, amelyet maga hoz nyilvánosságra a saját honlapján. Ennek némileg ellentmond, hogy a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök többségi tulajdonában levő Transindex portál egy egész tematikus oldalt szentelt a tervezetnek, hitelesnek feltüntetve azt.

Az autonómiatervezet szerint az autonómia régiót általános és közvetlen szavazással megválasztott regionális tanács és regionális végrehajtó testület vezetné. Az elképzelés szerint a 77 tagú regionális tanács székhelye Székelyudvarhelyen lenne, e testületben számarányuknak megfelelően képviseltetnék magukat a régió nemzeti közösségei. A régió elnökét a regionális tanács választja.

Az elnök a csíkszeredai székhelyű regionális végrehajtó testületet vezeti, melynek tagjait a regionális tanács soraiból választják majd. A tervezet szerint a régión belül a megyék is megmaradnának.

A dokumentum leszögezi, a régióban a román nyelv mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít. Az állami és megyei közhivatalokban a tisztségeket a román és a magyar nemzeti közösség arányai szerint tennék hozzáférhetővé, ezt azonban csak a tisztségek megüresedésével, lépésről lépésre alkalmaznák.

A székelyföldi autonómia ügye felkorbácsolta az indulatokat Romániában, nemrégiben a B1 TV műsorvezetője népirtást vizionált, ha a román parlamentben elfogadják azt. "Ha a parlament elfogadja az autonómiatörvényt, Székelyföldön mészárlások lesznek. A régióban élő románokat megfosztanák az összes joguktól. A románok nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. ... Tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon" - mondta Lumea Iui Banciu, aki ellen az ActiveWatch emberi jogi szervezet panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Rovatok